Svijet
5

Talijanska policija otvorila istragu zbog smrti srbijanskog planinara

Klix.ba
Aleksandar Džavović (Foto: Facebook)
Aleksandar Džavović (Foto: Facebook)
Talijanska policija otvorila je istragu o nesreći u kojoj je poginuo srbijanski alpinista Aleksandar Džavović (31), a u kojoj su teško povrijeđeni njegova djevojka Maja Đorđević (28) i Aleksandar Popadić (33). Sumnja se da se radi o ubistvu iz nehata.

Prema svjedočenjima koja su prikupljena do sada, muškarac koji je bio prvi u redu oglušio se o upustva vođe grupe koji je bio odlučio da se stane u uspinjanju, rekao je glavni tužilac Antonio de Nicolo, prenosi talijanski Messagero Veneto.

Planinari su stali kako bi provjerili da li i dalje postoje optimalni uslovi za uspon, međutim, jedan od njih se iz nepoznatih razloga nastavio uspinjati, nakon čega se otkačio i počeo padati.

Tokom pada je povukao i Aleksandra koji je poginuo u nesreći. Tužilac je precizirao da se radi samo o pretpostavkama koje će biti potvrđene tokom istrage.

Aleksandrov otac Despot za Blic je ispričao šta je njemu rečeno o nesreći u kojoj je poginuo njegov sin.

"Njih dvanaestero se penjalo uz glečer. On je bio posljednji u nizu na tom vezu, a Maja iznad njega. Lanac za koji su bili vezani, kako smo barem načuli, otkinuo se. Planinari su jedan za drugim počeli padati niz liticu. Aleksandar je pokušao uhvatiti vjerenicu i još jednog druga. U želji da ih spasi iskoračio je i sam proklizao te se strmoglavio u ponor", rekao je za Blic Alekandarov otac.