Svijet
0

Talijanska mafija se bavi nuklearnim otpadom

FENA
Mafijaška organizacija uskladištavala je radioaktivni otpad u Somaliji za račun talijanske ustanove za energiju (ENEA) i mogla bi čak proizvesti plutonij, piše u ponedjeljak list Repubblica.

Protumafijaški tužitelj u Potenzi Francesco Basentuni podignuo je 10 optužnica, osam protiv bivših upravitelja ustanove ENEA u mjestu Rotondolla na jugu Italije, te dvije optužnice protiv dvojice pripadnika 'ndranghete, mafijaške organizacije iz regije Calabrija.

Istodobno je tužiteljstvo u Potenzi zatražilo da se u mjestu Pisticci, pokraj grada Matere na jugu Italije, u podzemnim skladištima radioaktivnih otpada istraži jesu li nestale neke zakopane bačve s radioaktivnim otpadom.

List piše kako je mafijaška organizacija došla do skladišta radioaktivnog otpada tako što je jedan od bivših direktora ENEA-e u Rotondelli, Tommaso Candelieri, jedan od osmorice protiv kojih je podignuta optužnica, dao pripadnicima 'ndranghete posao uskladištavanja radioaktivnog otpada, prenijela je Hina.

Jedan od bivših članova mafijaške organizacije, Francesco Fonti, koji sada surađuje s pravosuđem, izjavio je kako mu je direktor Candelieri 1990-ih dao 800 miliona lira za uskladištenje radioaktivnog otpada u Somaliji čak i iz drugih zemalja, Švicarske, Francuske, Njemačke i SAD-a. Posao slanja brodovima radioaktivnog otpada u Somaliju organizirao je mafijaški šef Roberto Palazzolo, koji sada živi negdje u Južnoj Americi.

Prvi je istragu o povezanosti mafije s radioaktivnim otpadom pokrenuo 1990. sada bivši tužitelj u Materi Nocola Maria Pace, a 1995. otkrilo se kako mafija ima posao prebacivanja nuklearnog otpada brodovima do Somalije. Jedna od osoba koja je vodila istragu za račun tužitelja Pacea, mornarički časnik Natale De Grazia (38) umro je 1995. pod čudnim okolnostima.

Sedmičnik L'Espresso objavio je 2005. pozadinu posla koji je vodila mafija za uskladištenje nuklearnog otpada u Somaliji. Sada je prvi puta podignuta optužnica protiv 10 osoba osumnjičenih za prljavi posao odstranjivanja nuklearnog otpada, ali se i sumnja kako bi mafija mogla dio urana iskoristiti i u druge svrhe.