Svijet
0

Talibani žele mobilizirati sve snage kako bi poremetili predsjedničke izbore

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Afganistanski talibani su u ponedjeljak izdali nalog kojim su upozorili "sve" svoje borce da "poremete" predsjedničke izbore čiji je prvi krug predviđen za 5. april i da se usmjere na sve osobe koje rade na organiziranju izbora.

"Naredili smo svim mudžahedinima (borcima) da upotrijebe sve svoje snage na raspolaganju kako bi poremetili ove marionetske izbore", izjavili su talibani u saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici.

Pobuna planira da se usmjere na sve "aktiviste", "radnike" i druge osobe zadužene da organiziraju ove izbore, važne za budućnost zemlje.

Ovo je prvi put da talibani, koji su već pozvali na bojkot, formuliraju prijetnje tako jasno i direktno protiv predsjedničkih izbora.

Deset kandidata se bori za nasljednika predsjednika Hamida Karzaija, jedinog čovjeka koji upravlja zemljom nakon pada talibana 2001. godine i koji ne može učestvovati na izborima, budući da mu ustav zabranjuje treći mandat.

Ovi izbori dolaze u trenutku stalnih sukoba i poslije dvanaest godina zapadne vojne intervencije i dok zemlja prolazi kroz razdoblje nesigurnosti prije povlačenja, do kraja ove godine, oko 50.000 vojnika NATO-ovih snaga.