Svijet
0

Afganistan: Abdullah i Ghani u drugom krugu predsjedničkih izbora

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši šef diplomatije Abdullah Abdullah i bivši ekonomista Svjetske banke Ashraf Ghani ulaze u drugi krug predsjedničkih izbora u Afganistanu budući da u prvom krugu, čiji su preliminarni rezultati objavljeni usubotu, niko nije osvojio apsolutni većinu.

Abdullah je osvojio u prvom krugu 44,9 posto glasova, a Ghani 31,5 posto.

Zalmai Rassul, blizak predsjedniku Hamidu Karzaiu, smatran favoritom na izborima, dobio je samo 11,5 posto glasova, prema rezultatima koje je u Kabulu objavio predsjednik Nezavisne izborne komisije (IEC) Ahmad Yusuf Nuristani.

Rezultati prvog kruga bit će objavljeni 14. maja nakon provjere eventualnih žalbi.

  • Drugi krug izbora mogao bi se održati 7. juna - rekao je na pres-konferenciji Nuristani, osim ako pobjednik bude izabran nakon pregovora između kandidata.

Osam kandidata se je kandidiralo za naslijedika predsjednika Hamida Karzaija, koji upravlja Afganistanom od pada talibana 2001. godine i kojem Ustav zabranjuje treći mandat.

Pobjednik izbora bi trebalo da vodi zemlju u novu i neizvjesnu eru nakon povlačena trupa međunarodnih snaga NATO-a u Afganistanu (ISAF), do kraja 2014. godine, što izaziva bojazan od izbijanja sukoba u toj zemlji koju djelimično kontroliraju islamistički pobunjenici, javlja agencija AFP.