Nova ofanziva
129

Talibani zauzeli glavne granične prijelaze na granici s Iranom i Turkmenistanom

V. K.
Talibani pokrenuli velike ofanzive u Afganistanu (Foto: EPA-EFE)
Talibani pokrenuli velike ofanzive u Afganistanu (Foto: EPA-EFE)
Talibanske vojne formacije zauzele su glavne granične prijelaze na granici s Iranom i Turkmenistanom u velikoj vojnoj ofanzivi koju su pokrenuli na sjeverozapadnim dijelovima Afganistana.
Militanti su saopćili kako su tokom ofanzive zauzeli dva ključna pogranična grada Islam Qala u blizini Irana, i Torghundi koji graniči s Turkmenistanom.

Lokalno stanovništvo koje je dočekalo talibane na graničnim prijelazima, snimilo je kako talibanski vojnici skidaju afganistansku zastavu s krova jednog od objekata koji se nalazi na granici.

Nakon što su američke vojne snage najavile povlačenje iz Afganistana, talibani su pokrenuli više vojnih ofanziva kojima nastoje vratiti što više područja države pod svoju kontrolu. Talibanske propagandne službe tvrde kako njihovi borci u ovom trenutku kontroliraju oko 85 posto teritorije Afganistana.

Granični prijelaz Islam Qala predstavlja jedan od najvećih trgovinskih prolaza između Irana i Afganistana koji vladi države donese na mjesečnom nivou oko 20 miliona dolara.

S druge strane, grad Torghundi nalazi se na afganistansko-turkmenistanskoj granici i predstavlja jedan od dva najvažnija privredna čvorišta u ovom dijelu azijske regije.

Uprkos činjenici da su talibani zauzeli ove dijelove zemlje, afganistanska vojska tvrdi kako će pokušati vratiti kontrolu nad zapadnim dijelovima zemlje.

[TWITTER]1413386707546804226[/TWITTER]

"Sve afganistanske snage sigurnosti, uključujući i pogranične jedinice, prisutne su na tom području i u toku su akcije kojima nastojimo vratiti vlast nad mjestima koja smo izgubili", saopćio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnih poslova Afganistana za AFP.

Talibanske vojne formacije stvaraju velike probleme afganistanskoj vlasti i u istočnim dijelovima zemlje. Prije nekoliko dana, više od 1.000 afganistanskih vojnika pobjeglo je u Tadžikistan gdje su zatražili pomoć tadžikistanskih vlasti u borbi protiv talibana.

Američka vojska je posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirala povlačenje iz Afganistana, a predsjednik SAD-a Joe Biden je rekao kako očekuje kako će se sve snage povući do 31. augusta.

"Koliko još hiljada američkih kćeri i sinova ste spremni da rizikujete? Ja neću poslati još jednu generaciju Amerikanaca u Afganistan bez ikakvog razumnog očekivanja drugačijeg ishoda", izjavio je Biden.