Berlin
0

Talibani vode "rat" protiv međunarodne zajednice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg ocijenio je u utorak da talibani vode "rat" protiv međunarodne zajednice, upotrijebivši ovu riječ koja je do sada bila tabu u Berlinu.

"Angažiranost u Afganistanu je već godinama borbena operacija. Ono što se može primijetiti, a ne primjećuju to samo naši vojnici, jeste to da talibani vode rat protiv vojnika međunarodne zajednice", izjavio je on za dnevni list Bild, prenio je AFP.

U međunarodnom pravu, termin rat se koristi za opis sukoba između država, ali "neki uobičajeni semantički izbori zaista ne odgovaraju aktuelnoj prijetnji", izjavio je ovaj konzervativni ministar.

Razumijem vojnika koji kaže: "Rat je u Afganistanu, bilo da su me napale, ranile ili ubile međunarodne snage ili talibanski teroristi", dodao je Guttenberg.

Njemačka ima oko 4.300 vojnika u Afganistanu u okviru NATO-ovih Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti (ISAF), kazao je on.

Ovo nepopularno raspoređivanje vojnika poslanici Bundestaga su dozvolili samo kao misiju podrške vladi i pomoć u obnovi i stabilizaciji zemlje.

Nova koalicija između konzervativaca i liberala predvođena kancelarkom Angelom Merkel obavezala se da će više doprinijeti obuci afganistanskih snaga sigurnosti.