Svijet
0

Njemačka bi mogla poslati još 500 vojnika u Afganistan

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Njemačka razmišlja da poveća za 500 vojnika svoj kontingent u Afganistanu koji broji 4.500 vojnika, objavili su u ponedjeljak dnevni listovi.

Kancelarka Angela Merkel, ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg i ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle su se složili oko broja vojnika, nekoliko dana prije međunarodne konferencije o Afganistanu koja će se u četvrtak održati u Londonu, piše dnevni list Rheinische Post.

Njemačka vlada bi bila spremna i na dodatne napore kako bi ubrzala obuku trupa i afganistanskih policajaca, pišu ove novine.

Ministar odbrane objašnjava u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung kako želi da uvede "promjenu strategije koja bi stavila akcenat na zaštitu stanovništva i veću zaštitu rada na civilnoj obnovi".

NATO i zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu general Stanley McChrystal već mjesecima traže od saveznika da šalju pojačanje. Njemačka je treća zemlja po broju vojnika u NATO-ovim međunarodnim snagama (ISAF).

Washington je najavio u decembru da će poslati 30.000 dodatnih vojnika u Afganistan, a u korak ga prate Španija i Poljska.