Svijet
0

Talibani u Pakistanu pokušavaju iskoristiti haos uzrokovan poplavama

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari i američki senator John Kerry upozorili su u četvrtak da talibanski ekstremisti pokušavaju iskoristiti haos u kome se zemlja nalazi zbog katastrofalnih poplava kako bi promovirali svoje ciljeve.

Senator Kerry, koji je s predsjednikom Zardarijem obišao pogođena područja, kazao je da je neophodno poduzeti akciju radi sprečavanja mogućnosti da ekstremisti iskoriste povećan bijes i nezadovoljstvo, prenio je Reuters.

"Dijelimo zabrinutost za sigurnost Pakistana", rekao je Kerry i dodao da će Sjedinjene Države oko 200 milijuna dolara iz fondova za pomoć Pakistanu preusmjeriti na otklanjanje posljedica poplava.

Islamske dobrotvorne organizacije, među kojima su i pojedine na koje se sumnja da su u vezi sa širim pobunjeničkim grupama, pritekle su u pomoć žrtvama, što bi moglo pridobiti ljude u korist ekstremista, navodi britanska agencija.

SAD smatra da su pakistanski ekstremisti povezani s talibanima u susjednom Afganistanu i da je zbog toga hitno potrebno spriječiti daljnju ekspanziju njihovih aktivnosti.

Washington je s tim ciljem ranije osigurao 7,5 milijardi dolara koje na petogodišnjem nivou dostavlja toj južnoazijskoj zemlji.

Poplave su pogodile Pakistan u vrijeme kada su vladine snage načinile napredak u borbi protiv talibana, a Sjedinjene Države nastavile s udarima bespilotnih letjelica na sjeverozapadu zemlje, gdje se nalaze najjača uporišta pobunjenika.

Ujedinjene nacije saopćile su da je nakon tri sedmice katastrofalnih poplava više od četiri milijuna Pakistanaca ostalo bez doma i pozvale na hitno osiguravanje većih količina humanitarne pomoći, na koju čeka oko osam milijuna ljudi.

U međuvremenu je i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, sa sjedištem u Ženevi, pozvala na osiguravanje 73,6 miliona dolara za pružanje pomoći za oko 900.000 ljudi.

Za pakistanski ogranak Crvenog križa radi čak oko 130.000 volontera.

Poplave su pogodile gotovo trećinu ukupne površine Pakistana, uništivši ogromne količine usjeva. U toj zemlji je do sada od posljedica poplava, klizišta i bolesti stradalo oko 1.500 ljudi.