Ugroženo 2,5 miliona stanovnika
0

Broj žrtava u Pakistanu porastao na 1.500

SRNA
Foto: ITN
Foto: ITN
Broj žrtava velikih poplava širom Pakistana porastao je na 1.500, a ugroženo je oko 2,5 miliona stanovnika ove zemlje, saopštili su danas Međunarodni komitet Crvenog krsta i pakistanski zvaničnici.

Najveće poplave u Pakistanu u posljednjih 80 godina, izazvane monsunskim kišama, pokrenule su epidemije zaraznih bolesti.

Bujice i klizišta odnijeli su hiljade kuća i uništili velike obradive površine u najsiromašnijim regionima ove zemlje, koji su već godinama zahvaćeni nasiljem koje izazivaju talibani i Al kaida.

"U najteže pogođenim oblastima sela su zbrisana bez upozorenja zidovima poplavnog talasa", navodi se u saopštenju UNHCR-a i dodaje da su hiljade ljudi "izgubile sve što imaju".

Pakistanski zvaničnici upozoravaju da nedostatak vode za piće utiče na širenje bolesti, uključujući koleru, te da ulažu velike napore da evakuišu stanovnike doline Svat, koja je prošle godine bila poprište ofanzive protiv talibana.

Provincijalni ministar zdravlja Sajd Zahir Ali Šah izjavio je da je oko 100.000 ljudi, uglavnom djece, oboljelo od gastroenteritisa.

Portparol humanitarne organizacije "Svjetska vizija" izjavio je da su timovi obišli ugrožene u najvećem gradu na sjeveru zemlje Peševaru, ali da se putevima još ne može stići do poplavljenih područja dalje na sjeveru.
"Stižu nam pacijenti sa traumama, gastroenteritisom, bolestima kože i dehidracijom", izjavio je doktor Šoaib Mohamad iz mobilne klinike sa dvadesetak ležajeva.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon obećao je pomoć od deset miliona dolara za Pakistance ugrožene krizom i rekao da je "duboko ožalošćen" zbog velikih poplava.