Uzeli taoce
0

Talibani napali najčuvaniju vojnu bazu u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za napad na bazu mornaričkog zrakoplovstva Mehran u gradu Karachiju, jedno od najčuvanijih vojnih postrojenja u državi.

Napad je počeo u nedjelju navečer, u 22.30 sati po lokalnom vremenu, a u ponedjeljak ujutro još se čula pucnjava iz vojne baze.

Jedan vojni dužnosnik izjavio je da borbe unutar baze još uvijek traju, a napadači, koji su zaklon potražili u jednoj od zgrada unutar baze, nalaze se u okruženju.

Talibanski glasnogovornik je u telefonskoj izjavi za novinsku agenciju Reuters kazao da je napad na vojnu bazu osveta za smrt Osame bin Ladena, vođe terorističke organizacije Al-Qaide, kojeg su američke specijalne postrojbe ubile 2. maja u Pakistanu.

Dodao je i da napadači imaju municije i hrane za tri dana te da imaju taoce. Po njemu, bazu su napala 22 talibana, dok vojni izvori govore da je u napadu sudjelovalo 15 talibana koji su bili naoružani jurišnim puškama, raketnim bacačima i ručnim bombama.

Prema prvim informacijama, u talibanskom napadu na vojnu bazu poginula su dva vojnika i tri vatrogasca, a 11 osoba je ranjeno, te je uništen jedan vojni avion. Također, neprovjerene informacije govore da je vojska ubila pet napadača.

Napadi na vojna postrojena automatski povlače i pitanje o sigurnosti pakistanskog nuklearnog arsenala, a pretpostavlja se da Pakistan ima između 60 i 120 nuklearnih bojevih glava.

No, pakistanske civilne i vojne vlasti tvrde da je nuklearni arsenal apsolutno siguran i pod kontrolom, te da nema šanse da dođe u ruke terorista.