Novi sistem vlasti
322

Talibani najavili da će uskoro proglasiti Islamski Emirat Afganistan

V. K.
Očekuje se obraćanje lidera talibana Mullah Abdul Ghani Baradara
Očekuje se obraćanje lidera talibana Mullah Abdul Ghani Baradara
Talibanski zvaničnici saopćili su kako će uskoro proglasiti uspostavljanje Islamskog Emirata Afganistan na cijeloj teritoriji države, prenosi Associated Press.

Talibani koji su u poslijepodnevnim satima ušli u centar Kabula, trenutno kontroliraju 11 dijelova grada, a između ostalog i Predsjedničku palatu koja se nalazi u centru Kabula.

Iako je prema prvom planu predviđeno da će predsjednik države Ashraf Ghani osigurati mirni prijenos vlasti na talibane, on je napustio državu i time omogući talibanima da i bez prijenosa vlasti uspostave kontrolu nad glavnim gradom, a samim tim i nad Afganistanom.

Prema pisanju novinara koji se nalaze u Kabulu, talibanski zvaničnici bi trebali u narednih nekoliko sati proglasiti uspostavljanje islamskog emirata odnosno države. Upravo bi ovu odluku talibanski zvaničnici trebali saopćiti iz Predsjedničke palate u Kabulu.

To je sistem vladavine koji su talibani uspostavili u Afganistanu 1996. godine te je on aktuelan bio sve do američke intervencije 2001. godine kada su talibani izgubili kontrolu nad Kabulom.

Ipak, i nakon američke intervencije, dijelovi države koji su ostali pod talibanskom kontrolom i dalje su funkcionirali na islamskom sistemu koji je definiran 1996. godine.

Haos na aerodromima

U međuvremenu, dok talibani uspostavljaju kontrolu u Kabulu, veliki broj građana i diplomata napušta glavni grad. Američki ambasador i članovi administracije već su u poslijepodnevnim satima skinuli zastavu SAD-a sa zgrade ambasade te su se uputili prema Međunarodnom aerodromu u Kabulu.

[TWITTER]1426950056662417417[/TWITTER]

Na ovom aerodromu nalazi se veliki broj zvaničnika, ali i građana koji žele napustiti Afganistan zbog straha od talibana.

U ovom trenutku, komercijalni letovi prema Kabulu su suspendovani tako da jedina opcija za evakuaciju građana i diplomata preostaju vojni avioni koji se trenutno nalaze u Kabulu, a koji bi trebali omogućiti svim građanima da napuste glavni grad Afganistana.