Afganistan
0

Talibani ismijavaju Obamu jer je došao i otišao noću

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Talibani su ocijenili u srijedu da se američki predsjednik Barack Obama ponašao "kao lopov" jer je u Afganistan došao noću i isto tako i otišao, i to zato što je bio suviše uplašen doći danju zbog prijetnji pobunjenika.

"Nenajavljenom šestosatnom posjetom Afganistanu... Obama je potvrdio da njegova vojna strategija i slanje dodatnih 30.000 vojnika i njegova propaganda za jačanje morala nisi napravili pomak", navodi se u saopćenju postavljenom na web stranici, prenosi Reuters.

"Mudžahedini su dodatno stjerali neprijatelja u kut, u toj mjeri da on (Obama) sada ne može doći u posjetu Afganistanu po danu. On dolazi tokom noći i žuri da se vrati po mraku, ponašajući se kao lopov", dodaje se u saopćenju.

Obama je u nedjelju došao u svoju prvu posjetu Kabulu otkako je postao predsjednik prije skoro 15 mjeseci.

On je stigao u američku zrakoplovnu bazu u Bagramu, sjeverno od Kabula, odakle je helikopterom prebačen u prijestolnicu, odnosno u utvrđenu predsjedničku palaču gdje se sastao s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Obama je stigao pod okriljem noći, a nakon šest sati napustio je Afganistan također po mraku.

Tokom tih šest sati obavio je 25-minutni razgovor sa Karzaijem i obratio se američkim vojnicima u bazi u Bagramu.

Tom prilikom američki predsjednik je istakao da su talibani, svrgnuti 2001. godine američkom vojnom intervencijom, "pritjerani u ćošak" ali da su oni i njihovi saveznici iz Al-Qaide odlučni neprijatelji.

Ovu Obaminu izjavu talibani su protumačili kao američko prihvaćanje činjenice da se oni "odlučno bore s nepokolebljivom upornošću".

Iz Bijele kuće je objašnjeno, kako podsjeća britanska agencija, da zbog lošeg vremena i logističkih problema Obama ranije nije došao u Afganistan.