Svijet
0

Obama iznenada boravio u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama boravio je u nedjelju u nenajavljenoj kratkoj posjeti Afganistanu gdje se sastao s kolegom Hamidom Karzaijem i obratio američkim vojnicima.

On je od afganistanskog predsjednika zatražio da uloži više napora u borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava, dok je obraćajući se američkim vojnicima ukazao da ih nikada ne bi poslao da se bore izvan domovine da nije uvjeren kako postoji ozbiljna prijetnja američkoj sigurnosti.

Obama je vojnicima rekao da je njihova misija u Afganistanu od ogromnog značaja za američku sigurnost i ponovio da bi veći broj američkih života bio ugrožen ako bi talibani ponovo uspostavili kontrolu nad Afganistanom, javio je BBC.

Bila je to prva Obamina posjeta Afganistanu otkad je prije nešto više od godinu dana stupio na položaj i stabilizaciju Afganistana proglasio jednim od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta.

Paralelno s pripremama za postupno povlačenje američke vojske iz Iraka, Obama je dva puta od stupanja na dužnost odlučio poslati dodatne trupe u Afganistan. Zadnji put je to učinio u decembru prošle godine kada je objavio da šalje još 30.000 vojnika.

To znači da će na ljeto, kada sve dodatne trupe stignu u Afganistan, u toj zemlji biti raspoređeno oko 100.000 američkih vojnika, što je tri puta više nego u trenutku Obamina ulaska u Bijelu kuću.

Američka administracija slanjem dodatnih trupa želi preokrenuti razvoj događaja u Afganistanu gdje u posljednje dvije godine talibani jačaju i nanose sve veće gubitke međunarodnim snagama.

Drugi element u izmijenjenoj Obaminoj strategiji u Afganistanu je pritisak na vladu u Kabulu da se uhvati u koštac s korupcijom i uspostavi vladavinu prava kako bi građani osjetili boljitak.

Američki predsjednik je nakon susreta s afganistanskim kolegom Karzaijem ponovio da je napredak na tome planu značajan koliko i vojne akcije protiv talibana.

U Bijeloj kući ne kriju da u vezi s tim problemom postaju nestrpljivi - Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones je izjavio kako "postoji potreba da se afganistanskom predsjedniku jasno ukaže koliko su važni" suzbijanje korupcije i vladavina prava.

Američki izvori kažu da je Hamid Karzai rekao Obami da je počelo donošenje zakona i izgradnja institucija koje će omogućiti uspješniju borbu protiv korupcije.

Sastanak dva predsjednika je inače trajao svega pola sata, a promatrači podsjećaju da su odnosi između Obame i Karzaija hladniji nego što su bili između Georgea W. Busha i Karzaija. Zahladnjenje je posebno bilo vidljivo prošle godine nakon pobjede Hamida Karzaija na predsjedničkim izborima koje su obilježile brojne nepravilnosti.

Obamina posjeta, koja je iz sigurnosnih razloga bila pripremljena u najvećoj tajnosti, trajala je svega nekoliko sati. Sletio je u bazu na vojnom aerodromu Bagram, sjeverno od Kabula, odakle je helikopterom otišao u glavni grad na sastanak s domaćinom, da bi se potom vratio u Bagram i tamo obratio pripadnicima američke vojske i krenuo nazad u Washington.

Američki predsjednik je u Afganistanu boravio na kraju jedne od najuspješnijih sedmica u dosadašnjem toku mandata. U proteklih sedam dana je najprije u Kongresu usvojen zakon o reformi američkog sistema zdravstvenog osiguranja, a potom su Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev postigli sporazum o značajnom smanjenju nuklearnih arsenala dviju zemalja.