|

Talabani: Do kraja godine okončat ćemo terorizam u Iraku

Talabani: Do kraja godine okončat ćemo terorizam u Iraku
0
F
FENA
3.8.2006. u 09:34
0
komentara
0

dijeljenja
Talabani: Do kraja godine okončat ćemo terorizam u Iraku
Irački predsjednik Džalal Talabani je izjavio u srijedu u Bagdadu da će Irak biti u stanju da garantira sigurnost u svim provincijama zemlje "do kraja godine".
"Iračke snage sigurnosti će postepeno preuzimati odgovornost za sigurnost u svim provincijama u zemlji do kraja godine", rekao je irački predsjednik na konferenciji za štampu u društvu glavnih dužnosnika iračke policije i vojske. "Ako Bog da, do kraja godine ćemo okončati terorizam", dodao je irački predsjednik.

Irački premijer Nuri al-Maliki je 13. jula u Samawi predsjedavao ceremoniji povodom obilježavanja prijenosa ovlasti sigurnosti na iračke snage u provinciji Muthanna, na jugu zemlje, koje je nazvao "historijskim".

"Ostale provincije preuzimat će odgovornost postepeno. Do kraja godine većina će preuzeti odgovornost, osim Bagdada i možda Al-Anbara, pobunjeničke provincije na zapadu Iraka", predvidio je uz određenu dozu opreznosti britanski premijer Tony Blair 22. maja na konferenciji za štampu u Bagdadu.

Mada operacije sigurnosti nisu previše povoljne već sedmicama, američki vojnici se ponovo vraćaju u neke od sektora, koji su zvanično bili preuzeli odgovornost.

Provedba "plana sigurnosti" za Bagdad, koji je inicirao premijer al-Maliki, nije uspio, nasilje se pojačalo u glavnom gradu do izuzetno visoke razine, sa čak 70 napada dnevno, što je natjeralo američku vojsku da, kao pojačanje, rasporedi 3.500 ljudi na sjeveru zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.