{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Talabani: Do kraja godine okončat ćemo terorizam u Iraku

F
3.8.2006. u 09:34
0
0
Talabani: Do kraja godine okončat ćemo terorizam u Iraku
0
Talabani: Do kraja godine okončat ćemo terorizam u Iraku
Irački predsjednik Džalal Talabani je izjavio u srijedu u Bagdadu da će Irak biti u stanju da garantira sigurnost u svim provincijama zemlje "do kraja godine".
"Iračke snage sigurnosti će postepeno preuzimati odgovornost za sigurnost u svim provincijama u zemlji do kraja godine", rekao je irački predsjednik na konferenciji za štampu u društvu glavnih dužnosnika iračke policije i vojske. "Ako Bog da, do kraja godine ćemo okončati terorizam", dodao je irački predsjednik.

Irački premijer Nuri al-Maliki je 13. jula u Samawi predsjedavao ceremoniji povodom obilježavanja prijenosa ovlasti sigurnosti na iračke snage u provinciji Muthanna, na jugu zemlje, koje je nazvao "historijskim".

"Ostale provincije preuzimat će odgovornost postepeno. Do kraja godine većina će preuzeti odgovornost, osim Bagdada i možda Al-Anbara, pobunjeničke provincije na zapadu Iraka", predvidio je uz određenu dozu opreznosti britanski premijer Tony Blair 22. maja na konferenciji za štampu u Bagdadu.

Mada operacije sigurnosti nisu previše povoljne već sedmicama, američki vojnici se ponovo vraćaju u neke od sektora, koji su zvanično bili preuzeli odgovornost.

Provedba "plana sigurnosti" za Bagdad, koji je inicirao premijer al-Maliki, nije uspio, nasilje se pojačalo u glavnom gradu do izuzetno visoke razine, sa čak 70 napada dnevno, što je natjeralo američku vojsku da, kao pojačanje, rasporedi 3.500 ljudi na sjeveru zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: