The Times
0

Taktički genijalac Putin je dao supergol

FENA
Vladimir Putin i Dmitry Medvedev (Foto: AP)
Vladimir Putin i Dmitry Medvedev (Foto: AP)
"Gol! A sada ponovno ka predsjednikovanju", piše The Times u naslovu članka o pojačanim izgledima Vladimira Putina da se, nakon što je Rusija postala domaćin Svjetskog kupa 2018, vrati na čelo Kremlja.

Putin se u Rusiji smatra taktičkim genijem koji stoji iza uspjeha Rusije da osigura ovaj turnir i sljedeći korak mogao bi biti stavljanje pečata na ovaj uspjeh tako što bi preuzeo kontrolu nad pripremama za to kao predsjednik Rusije, piše Times u subotu.

Putin je i prije ovoga počeo glancati svoj imidž - tome je pomogao i brižljivo upriličen TV-intervju sa suprugom Ljudmilom, čiji je cilj bio da se uguše glasine o njihovom predstojećem razvodu i njegovom vjenčanju s navodnom ljubavnicom, bivšom olimpijskom gimnastičarkom Alinom Kabajevom.

Iako neki analitičari kažu da se Putin zamorio od politike i želi, iz lične sigurnosti, osigurati Dmitriju Medvedevu i drugi mandat, ne treba zaboraviti da je on majstor političkog prerušavanja, a i da je njegova samodeklarirana ambicija uvijek bila da povrati Rusiji status velike nacije - Svjetski kup 2018. i zimska Olimpijada u Sočiju 2014. idealne su prilike za to i izazov kojem će on teško odoljeti, zaključuje Times.