Svijet
1

Taksim: Povrijeđenom policajcu prvu pomoć pružili demonstranti

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Policijskom službeniku, povrijeđenom tokom protesta na centralnom istanbulskom trgu Taksim, prvu pomoć je pružio ljekar dobrovoljac koji se nalazio u improvizovanoj ambulanti nedaleko od parka Gezi, koju su formirali demonstranti tokom petnaestodnevnih protesta u Istanbulu, javio je novinar agencije Anadolija.

Policajac je povrijeđen kada je u glavu pogodio predmet koji je pao sa objekta Kulturnog centra Ataturk na trgu Taksim. Demonstranti su prišli policajcu, ali ostali pripadnici policije najprije nisu dozvolili pružanje prve pomoći rekavši kako će sačekati dolazak hitne pomoći.

Kako je ekipa hitne pomoći kasnila ne mjesto događaja policajci su dozvolili intervenciju ljekara dobrovoljca.

Nakon više sinoćnjih sukoba policije i demonstranata na centralnom istanbulskom trgu Taksim, tokom policijske intervencije u cilju udaljavanja nasilnih grupa i pojedinaca sa tog trga, u parku Gezi i na području Taksima jutros je mirno.

Demonstranti su se sklonili od kiše koja je rano jutros počela da pada u Istanbulu, dok se policajci nalaze u autobusima. Barikade na području Taksima su uklonjene, a komunalni radnici uklonili su i zapaljene automobile kao i većinu otpada koji je ostao nakon demonstracija. Ni 16. dan demonstracija, policija neće intervenisati u parku Gezi i neće udaljavati mirne demonstrante okupljene u tom parku. Tokom sinoćnjih intervencija nekoliko kanistera sa suzavcem palo je i na područje tog parka.

Policajci su jutros odmarali u autobusima i na pločnicima, dok su se neki od njih zabavljali i sportskim aktivnostima.

Saobraćaj na Taksimu odvija se normalno, dok komumalni radnici čiste vagone metroa.

Jedan demonstrant privukao je pažnju dolaskom do Spomenika Republike, gdje je uprkos kiši sa turskom zastavom u ruci ostao do jutra.

Premijer Turske Recep Tayyip primit će danas u Ankari delegaciju od 20 predstavnika demonstranata i umjetnike poput Hasana Kacana, Gokhana Ozoguza i Necatija Sasmaza, koji u poznatoj televizijskoj seriji Dolina vukova tumači lik Polata Alemdara.

Erdogan će najprije održati sastanak sa predstavnicima više tijela Stranke pravde i razvoja (AK Parti), zatim će primiti delegaciju sindikata TESK, te predstavnike demonstranata. Kako saznaje Anadolija, tema svih sastanaka, uključujući i onaj sa umjetnicima bit će protesti u zemlji, koji su prije 15 dana počeli zbog najavljenih građevinskih zahvata u parku Gezi na centralnom istanbulskom trgu Taksim.

Erdogan će se u četvrtak sastati sa načelnicima opština iz reda AK Partije, zatim će razgovarati i sa poznatom turskom vokalnom solisticom i glumicom Hulyom Avsar.