{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Policija ušla na Taksim koristeći suzavac i vodeni top

S
11.6.2013. u 08:12
9
50
Policija ušla na Taksim koristeći suzavac i vodeni top
9
Policija ušla na Taksim koristeći suzavac i vodeni top
Foto: AFP
Nekoliko stotina turskih policajaca za suzbijanje nemira ušlo je jutros na Trg Taksim u Istanbulu uz upotrebu vodenog topa i suzavca protiv malobrojnih demonstranata koji se protive rekonstrukciji parka na ovom mjestu, izjavili su očevici.
Policija je uklonila transperente koji su visili sa zgrada na ovom trgu, a lokalni guverner je izjavio da policija nema namjeru da silom guši protest u susjednom parku Gezi.

"Naš cilj je da uklonimo znakove i slike sa Ataturkove statue i Ataturkovog kulturnog centra. Ne želimo ništa drugo. Nećemo dirati park Gezi, niti Taksim", rekao je guverner Istanbula Husein Avni Mutlu.

Nekoliko stotina demonstranata sa zaštitnim maskama i plastičnim kacigama okupilo se na stepenicama koje sa trga vode u park, a policija je postavila vodene topove oko trga, prenio je Reuters.

Premijer Redžep Tajip Erdogan pristao je da se sastane sa liderima pokreta čiji je mirni protest u Istambulu prerastao u talas demonstracija protiv njegove vlasti. U nemirima su poginule tri osobe, a oko 5.000 je povrijeđeno.

Erdogan je više puta negirao značaj protesta, a potpredsjednik turske Vlade Bulent Arindž jučer je izjavio da su lideri grupe Platforma Gezi parka zatražili sastanak sa premijerom radi smirivanja situacije.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: