Japan
0

Takeaki Matsumoto novi ministar inostranih poslova

SRNA
Takeaki Matsumoto (Foto: AFP)
Takeaki Matsumoto (Foto: AFP)
Japanski premijer Naoto Kan povjerio je danas mjesto ministra inostranih poslova Takeakiju Matsumotou, koji je bio zamjenik ministra Seiđi Maehare koji je podnio ostavku zbog korupcije, saopštio je portparol vlade Yukio Edano.

"Premijer je donio odluku i odabrao Matsumoto zbog svojih kapaciteta, iskustva i diplomatske prakse", precizirao je portparol.

Takeaki Matsumoto (51) bivši je bankar koji potiče iz distanstije političara.

Prvi značajniji sastanak Matsumoto imat će u ponedjeljak, 14. marta, kada se u Parizu održava sastanak ministara inostranih poslova, a potom će predsjedavati trostranim samitom Japan - Kina - Južna Koreja koji će biti održan  19. marta u Kiotu.

 Seiji Maehara (48) bio je primoran da podnese ostavku, jer je priznao da je primio novac od jedne južnokorejske državljanke. 

Maehara je morao da prizna da je primao poklone od jednog stranca koji živi u Japanu.

 Kako su javili japanski mediji, Maehara je priznao da je od jedne državljanke Južne Koreje koja ima restoran u gradu Kiotu, primio 50.000 jena (450 eura). 
Ministar je prvo negirao da je primao taj novac, ali je opozicija insistirala da podnese ostavku zato što je prekršio zakon po kojem zvaničnici Vlade ne smiju primati novac od stranih državljana.