Japan
0

Novi šef diplomatije Takeaki Matsumoto

FENA
Janski premijer Naoto Kan imenovao je u srijedu za novog ministra vanjskih poslova Takeakija Matsumotoa, iz uticajne političke porodice, koji će se suočiti s održavanjem kompleksnih odnosa sa SAD-om, Kinom i Rusijom.

"Premijer je izabrao bivšeg bankara i praunuka prvog japanskog premijera zbog njegove "sposobnosti, znanja i kako bi osigurao kontinuitet sadašnje diplomatije", rečeno je iz ureda premijera.

Matsumoto (51) će zamijeniti Seijia Maeharu, zagovornika oštrijeg sigurnosnog kursa, koji je podnio ostavku poslije samo šest mjeseci na položaju zbog skandala oko primanja donacije od 3.000 dolara.

"Ostavka Maeharua je zadala težak udarac ionako poljuljanoj vladi Demokratske partije premijera Kana", navodi AFP.

Novi ministar će imati prvi nastup iduće nedjelje u Parizu, na sastanku ministara vanjskih poslova Grupe osam (G-8) industrijski razvijenih zemalja, a zatim će biti domaćin kolegama iz Kine i Južne Koreje.

Novi šef diplomatije, koji je doskora bio i zamjenik ministra vanjskih poslova, preuzima dužnost u vrijeme kada se vlada suočava sa serijom diplomatskih problema s ključnim saveznikom i moćnim susjedima.

S glavnim savaznikom još od Drugog svjetskog rata, Sjedinjenim Državama, Demokratska partija od dolaska na vlast 2009. nastoji da uspostavi "ravnopravnije" veze.

Sa susjedima Kinom i Rusijom Japan ima teritorijalne sporove koji su aktuelizovani posljednjih meseci, uprkos nastojanjima da se oni potisnu kako ne bi štetili značajnoj trgovinskoj saradnji.