Svijet
0

Tajno snimljen film o kineskom borcu za ljudska prava

FENA
Chen Guangcheng (Foto: AP)
Chen Guangcheng (Foto: AP)
Jednosatni, potajno snimljen film o slijepome kineskom borcu za ljudska prava, koji živi pod 24-satnim nadzorom, prvi njegov kontakt s javnošću nakon pet mjeseci razotkrio je svu tragediju disidenata osuđenih u Kini na kućni pritvor, prenijeli su u četvrtak mediji.

Chen Guangcheng (39), samouki pravnik slijep od djetinjstva, branio je prisilno sterilizirane žene i žene kojima je pobačaj nasilno izveden čak i u visokoj trudnoći u sklopu kineske politike jednog djeteta. Pravosuđe ga je osudilo za "narušavanje javnog reda", a kako je odslužio četverogodišnju zatvorsku kaznu, od septembra 2010. u kućnom je pritvoru u svome domu u pokrajini Shendong gdje živi sa suprugom i sinom.

"Napustio sam uski zatvor za jedan malo veći", govori u filmu Chen, koji je također bio jedan od kandidata za Nobelovu nagradu za mir 2010., koja je pripala disidentu Liu Xiaobou, piše AFP.

Isječci iz filma otkrivaju da čuvari, njih 22 u jednoj od tri smjene, danonoćno nadziru svaki kutak disidentova doma, da su blokirane telefonske linije u selu premreženom kamerama.

Snimka je pokazala kakvi su uvjeti kućnog pritvora na koje su osuđeni kineski disidenti i njihove obitelji, među njima i Liu Xia, supruga ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir.

"Ne smijem ni zakoračiti izvan kuće. Ni moja supruga. Samo moja majka smije dolaziti i odlaziti i donositi nam hranu", govori aktivist. "Mogu završiti u zatvoru u svakom trenutku. Oni mogu reći da sam zločinac i zatvoriti me", citira BBC Chenove riječi.

Policajci susjedima govore da je Chen izdajnik i kontrarevolucionar, rekla je u filmu njegova supruga.

Američki sedmičnik Time uvrstio je 2006. Chena na popis "100 osoba koje oblikuju svijet", a u januaru je zabrinutost za njegovu sudbinu javno izrazila američka državna tajnica Hillary Clinton uoči posjete kineskog predsjednika Hua Jintaoa.