Svijet
0

Tajni dokumenti o Al-Qaidi zaboravljeni u jednom vozu u Londonu

FENA
Scotland Yard je otvorio istragu nakon što su u jednom vozu u Londonu pronađeni vladini tajni dokumenti o terorističkoj mreži Al-Qaida, saopćio je u srijedu glasnogovornik britanske vlade.

"Dva tajna dokumenta ostavljena su u jednom vozu, a zatim su predana BBC-u, izjavio je ovaj izvor. "Policija vodi istragu", kazao je on.

Glasnogovornik je precizirao da je dokumente posjedovao "jedan vrlo visoki zvaničnik obavještajnih službi" iz kabineta sastavljenog od glavnih ministara vlade.

On je odbio da navede pojedinosti o sadržini dokumenata koji su povezani s aktivnostima Al-Qaide u Pakistanu i sa sigurnosnom situacijom u Iraku, objavila je britanska štampa.

Kanal državne televizije BBC je precizirao da su dokumenti - sedam stranica u narandžastoj koverti - ostavljeni na sjedištu jednog voza koji je tebalo da krene sa stanice Waterloo, u centru Londona, prema Surreyu.

Velika Britanija je posljednjih mjeseci saznala za više propusta u domenu sigurnosti, kada su nestajali osjetljivi osobni podaci.

Porezna administracija je zametnula informatičke diskove koji su sadržali kartoteke o porodičnim računima 25 miliona osoba, a ministarstvo odbrane je u januaru priznalo da je ukraden kompjuter s osobnim podacima oko 600.000 potencijalnih vojnih regruta.