|

Tajlandska premijerka raspustit će Parlament i zakazati izbore

Tajlandska premijerka raspustit će Parlament i zakazati izbore
1
Klix.ba
9.12.2013. u 09:12
1
komentara
1

dijeljenja
Tajlandska premijerka raspustit će Parlament i zakazati izbore Foto: AFP
Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra kazala je da će raspustiti Parlament i zakazati izbore nakon protesta koji su održani u glavnom gradu Bangkoku.
Ova odluka donesena je nakon ostavke svih zastupnika koji su u opoziciji, a koji su planirali marš na zgradu Vlade danas. Yingluck je osvojila izbore 2011. godine, no, demonstranti navode kako je Vlada pod kontrolom svrgnutog lidera Thaksina Shinawatre i najavili su da će nastaviti proteste. Ova objava dogodila se kada se Yingluck obratila naciji putem elektronskih medija.

"Vlada ne želi gubitak bilo čijeg života. U ovoj fazi, kada postoji veliki broj ljudi koji pripadaju grupama opozicionim vladi, najbolji način je vratiti moć tajlandskom narodu i održati izbore. Tako da će Tajlanđani odlučiti", rekla je Yingluck.

Datum izbora nije objavljen, ali Yingluck je rekla da će biti održani što prije.

Na općim izborima u julu 2011. godine njena politička partija Pheu Thai osvojila je većinu na izborima sa 265 mjesta, a Demokratska stranka 159.

Prema zakonu, novi izbori moraju biti održani dva mjeseca nakon što se parlament raspusti.

"Naša borba se nastavlja s ciljem da iskorijenimo Thaksinov režim. Iako će Parlament biti raspušten i održani izbori, Thaksinov režim je još aktuelan", rekao je lider demonstranata Suthep Thaugsuban.

Policija je nenaoružana, imaju samo štitove i pendreke. Iako protesti nisu bili nasilni, tokom vikenda je poginulo pet osoba.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...