Svijet
1

Tajland: Opozicija najavila kolektivnu ostavku

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tajlandski opozicioni poslanici podnijet će kolektivnu ostavku, saopćili su zvaničnici, nakon višesedmičnih antivladnih protesta.

Ulični demomnstranti koji podržavaju opoziciju pokuvašaju da svrgnu premijerku Yingluck Shinawatra, tvrdeći da je ona pod kontrolom svog brata Thaksina.

Čelnik protesta Suthep Thauksuban, bivši zamjenik premijera, odbacio je dijalog i pozvao na konačne napore na svrgavanju vlade u ponedjeljak, prenosi BBC.

Yingluck je predložila održavanje referenduma o političkoj krizi u Tajlandu.

Ona je ponovila kako je spremna da raspusti parlament i sazove prijevremene izbore ukoliko se postigne sporazum s njenim protivnicima.

Demonstranti traže da aktuelna vlada Yingluck Shinawatre podnese ostavku i bude zamijenjena novoizabranim "Narodnim vijećem".

Oni navode da vladom kontrolira njen brat, bivši premijer Thaksin Shinawatra, koji je u samonametnutom egzilu nakon što je svrgnut u vojnom udaru u 2006. godini i bio je osuđen za korupciju.

"Odlučili smo da podnesemo kolektivnu ostavku kao poslanici kako bismo marširali s narodom koji je protiv Thaksinovog režima", izjavio je poslanik iz Demokratske stranke Sirichok Sopha.