Svijet
8

Tajlandska djeca-borci prisiljena na krvave borbe zbog novca

Klix.ba
Maleni tajlandski muay thai borci prisiljeni su na krvave borbe kako bi obogatili svoje roditelje. Njemačka fotografkinja Sandra Hoyn napravila je serijal fotografija "Die Kampfkinder" kako bi skrenula pažnju svjetske javnosti na ovaj problem.

Potaknuta od svojih roditelja, djeca mlađa i od šest godina, prisiljena su da se bore za novac ispred oduševljene gomile koja se kladi na pobjedu nekog od njih.

Hoyn je borbe otkrila prilikom svoje posjete Tajlandu i njegovoj prijestolnici Bangkoku, 2011. godine. Bila je šokirana ovim oblikom zabave.

Nakon što je pogledala neke od borbi, odlučila je učiniti nešto za malene borce teje provela četiri sedmice družeći se s njima u njihovim domovima, ali i na treninzima i takmičenjima.

"Najšokantnije mi je bilo vidjeti pritisak kojem su izložena ova djeca. Oni su instrument za bogaćenje njihovih roditelja, a moraju da pobijede u borbi, jer roditelji ulažu silan novac u opkladama. Veliki broj ljudi izgubi sav svoj novac u jednoj noći", rekla je Hoyn

Hoyn navodi da su ovakve opklade nezakonite u Tajlandu, ali da se niko i ne obazire na to.

U tajlandskoj kulturi muay thai je dio života dječaka i djevojčica, koji treniraju od najranije dobi, a takmičenja pred stotinama gledalaca su uobičajena. Radi se o nacionalnom sportu, baš poput nogometa u nekim zemljama. Tu su različite lige, a uspješni borci postaju više nego slavni.

Veliki broj djece šalje se u kampove kako bi trenirali i obogatili svoje roditelje.