{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajland: U kutijama krijumčarena krzna i kosti tigrova

S
6.1.2012. u 11:01
0
5
Tajland: U kutijama krijumčarena krzna i kosti tigrova
0
Tajland: U kutijama krijumčarena krzna i kosti tigrova
Tajlandski carinici su zaplijenili četiri kutije pune tigrovog krzna i kostiju vrijednosti nekoliko desetaka hiljada dolara. Vjeruje se da su tigrovi iz Indonezije, a da su namijenjeni za Kinu kao ukras u domovima.
"U sve četiri kutije je bilo po jedno tigrovo krzno, kosti i glava. Svaka kutija težila je po pet kilograma", rekao je šef tajlandske carine Somchai Poolsawasdi, prenose strane agencije.

Poolsawasdi je rekao da su kutije bile na putu za sjeverni Tajland, Mae Sai, i da su prvo morale proći kroz glavnu poštu u Bangkoku gdje je spriječen pokušaj krijumčarenja.

"Sudeći prema načinu na koji su tigrovi dijelovi obrađeni, mislim da su bili namijenjeni za namještaj i za ukras", dodao je šef carine.

Antitrafficking grupa Freeland je objavila da je vrijednost kutija na crnom tržištu 60.000 dolara i upozorili su da je krijumčarenje dijelova tigrova glavni razlog za nestanak ovih životinja.

"Zapljena kutija je nanijela veliku finansijsku štetu kriminalcima. Bilo koji napor za zaustavljanje ubijanja će se isplatiti, jer ovi ljudi moraju biti zaustavljeni", rekao je Tim Redford iz Freelanda.

Tajland je jedna od 13 država u kojoj tigrovi žive u prirodnom okruženju, ali je i centar za krijumčarenje.

U prošlom vijeku je, prema procjenama, bilo 100.000 tigrova, a danas ih na slobodi ima svega 3.200.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: