Svijet
0

Tajfun Utor poharao sjever Filipina, spasioci tragaju za nestalim ribarima

Klix.ba
Najjača oluja na svijetu u ovoj godini pogodila je sjeverni dio Filipina danas. Najmanje jedna osoba je poginula, a 20 ribara se vodi kao nestalo.

Tajfun Utor s vjetrovima brzine 200 kilometara na sat opustošio je istočnu obalu filipinskog otoka Luzon gdje je na stotine kuća oštećeno.

"Ovo je najjači tajfun koji smo imali na planeti ove godine. To vam govori o razmjerama štete", rekla je međunarodna meteorologinja Samantha Mohr za CNN.

Utor, poznat na Filipinima kao Labuyo, prošao je preko Luzona, a osim snažnih vjetrova padala je jaka kiša u brdovitim dijelovima zbog čega postoji opasnost od aktiviranja klizišta. Tajfun je oslabio kako je prešao na zemlju, ali tokom poslijepodneva je krenuo ka Južnom kineskom moru.

Spasilački timovi su se pripremali za dolazak oluje nekoliko dana ali uspjeli su zaštiti samo najpogođenije dijelove na zemlji.

"Postoji opasnost da će dio populacije biti izolirano zbog klizišta i poteškoća u kretanju", rekla je Anna Lindemfors, direktorica Save the Childrena na Filipinima.

Jedna osoba je poginula u provinciji Beneguet. Dvadeset ribara otplovilo je na more prije oluje i sada se vide kao nestali. No, desetine drugih za koje se sumnjalo da su nestali tokom oluje se vratilo kućama.

Prema podacima spasilačkih službi oštećeno je 637 kuća u provinciji Aurora. Tajfun je uništio 80 posto infrasturkture u Casiguranu, javlja CNN.

Oluja je čupala krovove s kuća i bolnica, a buknuli su i požari nakon što su električni stubovi padali na kuće.

PRedviđa se da će Utor ojačati do kraja sljedećeg dana zbog toplih vjetrova koji pušu Južnim kineskim morem, a u srijedu se očekuje na južnoj obali Kine.