Svijet
3

Najsnažniji ovogodišnji tajfun ide ka Filipinima, puše vjetar brzine 280 km/h

Klix.ba
Više hiljada ljudi je evakuisano iz centralnog dijela Filipina, koji je na putu najsnažnije oluje ove godine, supertajfuna Haiyan. Čine ga vjetrovi brzine 280 km/h sa naletima i do 335 km/h, javlja CNN.

Snaga vjetra čini Haiyan uraganom pete kategorije. Oluja se na Filipinima naziva Yolanda, a očekuje se da će prerasti u supertajfun. Brzina vjetra mogla bi premašiti 250 km/h kada stigne do FIlipina u petak ujutro.

Vlasti su danas evakuisale nekoliko hiljada ljudi, od kojih većina živi u gradu Tacloban na otoku Leyte, čija populacija iznosi 200.000 stanovnika.

Hayian ili Yolanda pogodit će milione ljudi, a snažne vjetrove će pratiti kiša. Dijametar supertajfuna iznosi 800 kilometara. Meteorološka agencija na Filipinima je upozorila 20 provincija da se pripreme na poplave i klizišta.

Prošlog je mjeseca zemljotres magnitude 7,1 stepeni prema Richterovoj skali pogodio pomenuti otok, koji se nalazi na putu supertajfuna. U zemljotresu su poginule 222 osobe, a povrijeđeno ih je 1.000.

Filipine često zahvataju oluje, zbog čega nastaje velika šteta. Godine 2012. je tajfun Bopha pogodio južni dio Filipina pri čemu je poginulo 1.900 ljudi.