Govorio o iranskom napadu
74

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italija, koja predsjeda Grupom sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), otvorena je za nove sankcije protiv pojedinaca angažiranih protiv Izraela nakon iranskog napada bespilotnim letjelicama, rekao je danas talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Italijanski ministar vanjskih poslova rekao je da će za nove sankcije trebati podrška svih članica G7, što uključuje Italiju, Francusku, Njemačku, Kanadu, Japan, Britaniju i Sjedinjene Američke Države. Također je sugerisao da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince, a ne na cijele nacije, javlja Reuters.

"Ako trebamo više sankcija za ljude koji su jasno angažovani protiv Izraela, podržavajući na primjer terorizam, podržavajući Hamas, to je moguće učiniti. Ali moramo biti vrlo ozbiljni i raditi svi zajedno", rekao je Tajani za Reuters.

Tajani je nazvao iranski napad "velikom pogreškom" za Teheran, ali "pozitivnom" za Izrael jer je otkrio učinkovitost njegove protuzračne odbrane koja je uz pomoć SAD-a, Britanije, Francuske i Jordana oborila većinu dronova i projektila.

Uoči sastanka ministara vanjskih poslova G7 od 17. do 19. aprila na talijanskom otoku Capriju, Tajani je rekao da bi izraelski napad na Iran samo stvorio dodatne prepreke ponovnom uspostavljanju stabilnosti u regiji.

"Svi zajedno želimo zaštititi Izrael, ali želimo postići stabilnost i mir", rekao je.