Svijet
0

SZO traži potpunu zabranu reklamiranju duhanskih proizvoda

FENA
Povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u srijedu pokrenula novi apel za potpunu zabranu svakog oblika oglašavanja duhana.

Pušenje je uzrok rane smrti šest miliona osoba godišnje, prema podacima UN-a.

Zabrana svakog oblika oglašavanja i promocije duhanskih proizvoda je jedan od najefikasnijih načina da se smanji upotreba, posebno kod mladih, izjavio je dr. Douglas Bettcher, direktor za prevenciju bolesti u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Pušenje je smanjeno za sedam posto u prosjeku u zemljama u kojima je uvedena takva zabrana.

"Većina pušača je započela svoju ovisnost u pogledu duhana prije 20. godine. Zabraniti reklamiranje je najbolji način da se izbjegne da omladina počne pušiti", izjavio je dr. Bettcher.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na komercijalne "nove taktike" industrije za proizvodnju cigareta, kao što su podjela poklona, marketing sakriven u kafićima i noćnim klubovima, upotreba društvenih mreža, plasiranje duhana na filmovima i televizijskim serijama ili još u sponzorisanju aktivnosti u dobrotvorne svrhe.

"Zabrana treba biti potpuna kako bi bila efikasna", zaključio je predstavnik organizacije.

Samo 19 zemalja je proglasilo takvu zabranu i one su zabilježile pad od sedam posto potrošnje duhana.

On je posebno zabrinut ciljanom kampanjom kompanija u Africi, gdje su zdravstvene službe manje opremljene za liječenje posljedica pušenja.