Održali konsultacije
53

Szijjarto: Mađarska će pratiti stav Turske kad je riječ o članstvu Švedske u NATO-u

A. Ku.
Peter Szijjarto
Peter Szijjarto
Najviši diplomati Turske i Mađarske održali su redovne konsultacije u vezi sa članstvom Švedske u NATO-u, izjavio je ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

On je rekao da će ukoliko dođe do pomaka u stavu Turske i Mađarska podržati ulazak Švedske u članstvo NATO saveza.

Švedska i Finska odustale su od decenija vojne nesvrstanosti i podnijele su zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska se formalno pridružila bloku u aprilu.

Ranije u utorak ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izrazio je nevoljkost svoje zemlje da pusti Švedsku u NATO i pozvao Švedsku da ispuni svoje obaveze prema sporazumu koji je prošle godine postigla u Madridu s ciljem rješavanja sigurnosnih zabrinutosti Ankare.

Turska je odgodila konačno odobrenje za članstvo Švedske u NATO-u, optužujući tu zemlju da je previše popustljiva prema antiislamskim demonstracijama, kao i prema terorističkim subjektima.

Osim toga, na prvi dan Kurban-bajrama švedska policija je dozvolila spaljivanje Kur’ana ispred džamije u centru Stockholma.

Iako je švedski premijer u petak rekao da ga je premijer Viktor Orban uvjerio da Budimpešta neće odlagati pristupanje nordijske zemlje NATO-u, mađarski parlament nije stavio ratifikaciju na dnevni red sjednice ove sedmice prije ljetne pauze.