Stav Mađarske
0

Szijjarto i dalje protiv izdvajanja novca za Kijev, tvrdi da se u Ukrajini šteti mađarskim interesima

SRNA
Peter Szijjarto (Foto: T. S./Klix.ba)
Peter Szijjarto (Foto: T. S./Klix.ba)
Mađarska se i dalje protivi da se Ukrajini obezbijedi 500 miliona evra iz Evropskog fonda za mir, sve dok ne dobije garancije da mađarske kompanije neće neopravdano biti uvrštene na listu "međunarodnih sponzora rata", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

"U više navrata smo skrenuli pažnju da je u Ukrajini do sada potrošeno više od 80 milijardi eura iz evropskih fondova, ali još nismo vidjeli detaljan izvještaj o tome. I dalje se ne slažemo sa izdvajanjem 500 miliona eura iz Evropskog mirovnog fonda zbog činjenice da se u Ukrajini preduzimaju koraci koji štete mađarskim interesima", rekao je Szijjarto na sastanku sa kolegama iz EU.

On je dodao da još nema odgovora na pitanja koja se tiču mađarskih pravnih i fizičkih lica na listi međunarodnih sponzora rata, što je neprihvatljivo za Budimpeštu, prenio je TASS.

Mađarska vlada je više puta saopćila da neće dozvoliti Ukrajini da dobije sljedeću tranšu od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda sve dok Kijev ne garantuje da mađarska banka OTP neće ponovo biti na ukrajinskoj crnoj listi.