Sirija
0

Svjetski zvaničnici osudili napad na Hamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zvaničnici SAD-a, Njemačke, Italije i Francuske osudili su današnji napad sirijske vojske na grad Hamu, u kojem je ubijeno najmanje 95 osoba i pozvali na okončanje nasilja.

Njemački ministar vanjskih poslova Gvido Westerwelle izjavio je da je šokiran onim što se dešava u Siriji i zaprijetio novim sankcijama protiv režima predsjednika Bashara al Assada, prenose agencije.

"Njemačka vlada poziva predsjednika Assada da odmah okonča nasilje protiv demonstranata i započne dijalog'', naveo je u saopćenju Westerwelle.

Westerwelle je istakao da ukoliko Assad ne krene tim putem, Njemačka i njeni partneri u EU će uvesti Siriji nove sankcije.

Zvaničnik američke amabasade u Siriji, pres ataše J.J. Harder, izjavio je Reutersu da su napadom na Hamu sirijske vlasti pokrenule rat protiv sopstvenog naroda.

Šef italijanske diplomatije Franco Frattini nazvao je "groznim činom" napad na demonstrante u Hami i pozvao sirijsku vladu da okonča nasilje protiv civila.

Francuska je upozorila sirijske vlasti da će odgovarati za krvoproliće, napominjući da je nasilje protiv civila posebno neprihvatljivo tokom Ramazana.

"Sirijski političari, vojska i vođe sigurnosnih snaga moraju da znaju, sada više nego ikada, da će morati da odgovaraju za svoja djela", navodi se u saopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova, prenijela je agencija AFP.

Najnoviji napad sirijske vojske, koja koristi i tenkove, uslijedio je nakon gotovo mjesec dana vojne opsade tog grada, kao odgovor na jedne od najžešćih demonstracija protiv predsjednika Assada.

Aktivisti za ljudska prava očekuju da će antivladine demonstracije biti pojačane tokom Ramazana.

Od početka protesta, prema navodima aktivista, ubijeno je više od 1.600 civila, a vlada pokušava da diskredituje protivnike nazivajući ih teroristima i stranim ekstremistima.