Do sada ubijeno 2.000 osoba
0

Ashton zahtjeva okončanje nasilja u Siriji

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton zatražila je u ponedjeljak hitnu akciju Vijeća sigurnosti UN-a radi okončanja nasilja u Siriji i najavila nove sankcije režimu predsjednika Bašara el-Asada odgovornog za krvoproliće civila kojih je u nedjelju ubijeno 139, a Rusija je kratkim saopćenjem pozvala sve strane na suzdržanost.

"Vrijeme je da Vijeće sigurnosti UN-a donese jasno stajalište o potrebi okončanja nasilja", objavila je Ashton u saopćenju. Kazala je da je Vijeće najavilo hitnu sjednicu kasnije u ponedjeljak.

Ashton je najavila nove "neizbježive" sankcije protiv režima, javlja agencija AFP i podsjeća da je EU već donio tri niza sankcija protiv predsjednika Asada, njemu bliskih ljudi i ustanova povezanih s vlašću. Također su sankcije nametnute Čuvarima iranske revolucije, koji su optuženi za pomoć sirijskom režimu, izvijestile su agencije.

Snage sigurnosti u ponedjeljak ujutro ubile su dvoje civila u pobunjeničkom gradu Hami u središtu Sirije, gdje je vojska u nedjelju pokrenula ofenzivu širokih razmjera, koja je rezultirala krvavom bilancom od 139 ubijenih, izjavio je voditelj Sirijske udruge za nadzor provedbe ljudskih prava Rami Abdel Rahman.

Nedjelja je bila "jedan od najkrvavijih dana" otkako je sredinom marta počela proturežimska pobuna.

Evropska unija, pojedine evropske zemlje i američki predsjednik Barack Obama najoštrije su već u nedjelju osudili nasilje u Siriji, a Rim je zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Portugal su prije nekoliko sedmica podnijele nacrt rezolucije kojom osuđuju represiju u Siriji i pozivaju na političke reforme, no Kina i Rusija, stalne članice Vijeća, protive se donošenju teksta.

Rusija je u ponedjeljak pozvala na prekid "represije" u Siriji i obje strane, režim i opoziciju, pozvala na prekid nasilja nakon intervencije sirijske vojske u Hami.

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova "poziva sirijsku vladu i opoziciju da se maksimalno suzdrže i ne reagiraju na provokacije i represiju". "Moskva je osobito zabrinuta zbog informacija o velikom broju žrtava u Hami. Pribjegavanje sili protiv civila, ali i protiv pripadnika državnih struktura, neprihvatljivo je i mora prestati", dodaje Moskva.

Stanje u Siriji je vrlo složeno i demonstranti optužuju međunarodnu zajednica da je presporo reagirala na krvavu višemjesečnu represiju koju provodi El-Asadov režim. Stoga su u petak, 29. augusta, proteste usmjerili i protiv šutnje međunarodne zajednice na njihove zahtjeve za demokratskim promjenama uz slogane "Gdje ste sada vi, branitelji slobode", prenijela je Hina.

Od početka pobune u Siriji, 15. marta, ubijeno je oko 2.000 osoba, među kojima 1.600 civila, prema udrugama za ljudska prava.

Najteže je u Hami, gradu što ga El-Asad sedmicama pokušava pokoriti. Hama je uopće simbol borbe protiv režima od strašne represije iz 1982. godine kada je pobunu povela skupina Muslimanska braća i u gušenju je ubijeno 20.000 ljudi.