Svijet
20

Svjetski mediji o Šešelju: Tužilaštvo potučeno, Srpska radikalna stranka će ojačati

Klix.ba
Presuda Vojislavu Šešelju obišla je i svjetske medije koji prenose jednu od najvećih ovogodišnjih vijesti.

Britanski Independent ističe kako je oslobađajuća presuda za ultranalionalistu Vojislava Šešelja za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini izrazito jak podsticaj Srpskoj radikalnoj stranci pred izbore 24. aprila.

Britanski BBC javlja da je Šešelj oslobođen individualne odgovornost za zločine koji su počinjeni na području tri bivše jugoslavenske države. Kao i Independent, BBC ističe trenutnu važnost SRS-a na političkoj sceni Srbije.

Američki ABC piše kako je haško Tužilaštvo doslovno potučeno, a kao ključnu tačku opisuje mogućnost ulaska radikala u Parlament Republike Srbije upravo zbog ove oslobađajuće presude.

Njemački Zeit saopštava kako njegova odgovornost za zločine u ratovima '90-ih godina prošlog vijeka nije dokazana. List piše kako je ideja Velike Srbije u novom porastu jer je 2012. SRS imao podršku samo četiri posto stanovništva, dok u posljednjoj anketi ta podrška stoji na iznad šest posto što predstavlja značajan porast.

Podsjećamo, četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj oslobođen je danas u Hagu po svim tačkama optužnice. Raspravno vijeće Međunarodnog krivičnog suda oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti.

Tužilaštvo je u svojoj završnoj riječi tražilo da Vojislav Šešelj bude osuđeni na kaznu zatvora od 28 godina, dok je sam Šešelj tražio oslobađajuću presudu.