Odlazak hrabrog lidera
0

FOTO+VIDEO / Svjetski lideri na sahrani Vaclava Havela u Pragu

Sarajevo-x.com
Lideri iz cijelog svijeta oprostili su se danas u Pragu od bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela koji je pokopan uz državničke počasti.
Komemoracija u katedrali Sv. Vita (Foto: AFP)
Komemoracija u katedrali Sv. Vita (Foto: AFP)
Posljednji oproštaj od Havela započeo je zvukom sirena i zvona u katedrali Sv. Vita, ali i širom zemlje. Ispred katedrale se okupilo mnoštvo građana Praga, koji su minutom šutnje tačno u podne odali počast svom bivšem predsjedniku i velikom evropskom političaru.

Pored stanovnika Praga, cijela Češka je odala posljednju počast čovjeku koji je bio istinski borac za slobodu.

Tačno u podne fabrike su zaustavile proizvodnju, božićni kupci stajali su u tšini, a mnogi su kraj jedne ere, koju je predvodio Havel, odlučili obilježiti pjevanjem nacionalne himne.

Posljednji pozdrav borcu za ljudska prava (Foto: AFP)
Posljednji pozdrav borcu za ljudska prava (Foto: AFP)
U katedrali Sv. Vita oko 42 svjetska lidera prisustvovala su komemoraciji, a među njima i Hillary i Bill Clinton, Barack i Michelle Obama, David Cameron, Nicolas Sarkozy i drugi.

"Evropa duguje Havelu. Češku je spasio tiranije i donio slobodu i demokratiju na čitav kontinent", kazao je Cameron.

Počast Vaclavu Havelu odao je i papa Benedikt XVI poslavši poruku trenutnom predsjedniku Češke Vaclavu Klausu, koju je na početku ceremonije pročitao praški nadbiskup.

"Sjećam se kako je Havel hrabro branio ljudska prava u vriijeme kada ih stanovnicima Češke niko nije priznavao. Želim odati počast njegovom vizionarskom vodstvu koja je donijela novu političku realnost. Zahvaljujem Bogu na slobodi koju Česi danas uživaju", stoji u poruci Benedikta XVI.

Borjni građani oplakivali su hrabrog lidera (Foto: AFP)
Borjni građani oplakivali su hrabrog lidera (Foto: AFP)
"Želja mi je da svi kojima je budućnost naše zemlje bitna, stoje iza svojih mišljenja s istom hrabrošću i uvjerenjem, kao što je to radio i Vaclav Havel', kazao je Klaus.

Na ceremoniji se pojavio i poljski Lech Walesa te ostali lideri s područja istočne Evrope. U ime Bosne i Hercegovine sahrani je prisustvovao Valentin Inzko.

Podsjetimo, Havel je umro u snu u nedjelju ujutro u 75. godini, zbog komplikacija nakon duge bolesti. Od 1989. do 1992. bio je deveti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. bio je predsjednik Češke u dva mandata.