"Vaclave, hvala ti"
0

Česi odaju počast Havelu, kovčeg ispratile hiljade ljudi

FENA
Ispraćaj Havelovog kovčega (Foto: AFP)
Ispraćaj Havelovog kovčega (Foto: AFP)
U srijedu ujutro Kraljevskom stazom, krivudavim ulicama starog Praga, krenula je pogrebna povorka u kojoj Česi posljednji put u zamak Hradčani prate ikonu svoje Baršunaste revolucije, prvog slobodno izabranog predsjednika Čehoslovačke i prvog predsjednika nezavisne Češke, Vaclava Havela.

Zdravlje, narušeno poslije operacije raka pluća a potom i perforacije debelog crijeva, Havela je izdalo u nedjelju, u 76. godini.

U centru Havelove fondacije Praška raskrsnica i u nekadašnoj crkvi svete Ane od Havela su se od ponedjeljka opraštale hiljade Čeha u mimohodu sve do duboko u noć.

Na jednoj od crkava visi veliki transparent "Vaclave, hvala ti", a prolazak kola prate povremeni aplauzi. Svog prvog predsjednika Češka sahranjuje s pompom po ugledu na posljednji oproštaj od prvog čehoslovačkog predsjednika, oca nacije Tomaša Gariga Masarika 1937. godine. Po želji Havelove udovice Dagmar, prvi dio oproštaja protiče onako kako bi pokojni predsjednik želio - skromno kao oproštaj običnih Čeha, prenose agencije.

Uz porodicu, tokom posljednjeg kilometra Havelov kovčeg su pratili najviši češki zvaničnici, na čelu s predsjednikom Vaclavom Klausom i 600 vojnika iza lafeta koji je nosio i kovčeg Masarika, vučen zapregom konja za carske kočije - šest starokladrubskih vranaca.

Trodnevna nacionalna žalost počela je u srijedu, prenosi BBC.

Očekuje se da se državna sahrana prvog predsjednika Češke Republike obavi u petak.

Sahrana u katedrali Svetog Vite u Pragu, bit će prva državna sahrana u Češkoj Republici od nezavisnosti, i očekuje se da joj prisustvuje na stotine dostojanstvenika iz svijeta.

Očekuje se i prisustvo američke državne tajnice Hillary Clinton, čiji je suprug Bill kao američki predsjednik obišao jaz klub s pokojnim češkim liderom u 1994. godini.

Također se očekuje prisustvo šefova država ili vlada Francuske, Njemačke, Izraela i Austrije i čelnika zemalja istočne Evrope, uključujući Gruziju, Slovačku i Sloveniju.

U jednom medijskom izvještaju se navodi da je Havel preminuo nakon što je sa suprugom sastavljao planove o skromnoj proslavi Božića.