Davos
0

Svjetski ekonomski forum posvećen stanju u svijetu

FENA
Davos (Foto: AP)
Davos (Foto: AP)
U švicarskom turističkom centru Davosu od 27. do 31. januara će se održati Svjetski ekonomski forum o temi "Poboljšati stanje svijeta: Ponovo promisliti, ponovo osmisliti i ponovo izgraditi".

Kako je najavio osnivač i predsjedavajući Foruma, profesor Klaus Schwab, skupu će prisustvovati više od 2.500 zvaničnika, poslovnih ljudi i predstavnika javnih organizacija iz 90 zemalja širom svijeta, među kojima će biti 30 predsjednika država ili premijera, veći broj ministara vanjskih poslova, trgovine i finansija.

Na skupu će učestvovati i 12 šefova nacionalnih banaka, 50 direktora vodećih međunarodnih organizacija, više od 500 predstavnika civilnog društva i šefovi 50 nevladinih organizacija, prenijele su agencije.

"Moramo gledati na taj sastanak u kontekstu onoga što se dešava u svijetu, a vidimo da sadašnji sistem globalne saradnje ne funkcionira dovoljno dobro. Zato želimo da na skupu razgovaramo o svim globalnim problemima na sistemski, integrisan i strateški način, a posebno o globalnoj saradnji", izjavio je Schwab.