Zdravlje dodaje život godinama
0

Svjetski dan zdravlja posvećen zdravlju starijih osoba

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pod sloganom "Zdravlje dodaje život godinama", u svijetu se danas obilježava Svjetski dan zdravlja, koji je ove godine posvećen zdravlju starijih osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine usmjerava kampanju na jedan od zdravstvenih problema opšteg značaja, a ove godine tema je starenje i zdravlje, s obzirom da će u nekoliko narednih godina u svijetu biti više ljudi starijih od 60 godina, nego djece mlađe od pet.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 2050. godine 80 posto starijih osoba svjetske populacije živjet će u zemljama niže i srednje razvijenosti.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava potrebu da zemlje otpočnu s radom na prevenciji nezaraznih bolesti, kako bi zdravstveni sistemi mogli da obezbijede liječenje i brigu starijih na adekvatnom nivou, kako bi doživjeli duboku starost na najbolji način.

Osnovni izazov u vezi sa zdravljem starijih su nezarazne bolesti, kao što su bolesti srca, moždani udari, rak, dijabetes, a rizik od tih oboljenja može biti znatno smanjen fizičkom aktivnošću, pravilnom ishranom i zdravim načinima života.

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počinje se slaviti od 1950. godine.