{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetske velesile podržale zabranu nuklearnog oružja na Bliskom istoku

F
6.5.2010. u 10:06
0
0
Svjetske velesile podržale zabranu nuklearnog oružja na Bliskom istoku
0
Svjetske velesile podržale zabranu nuklearnog oružja na Bliskom istoku
Foto: Reuters
Sjedinjene Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina u srijedu su izrazile podršku nastojanjima da se Bliski istok učini zonom bez nuklearnog oružja što bi značilo i da bi se Izrael morao odreći svih svojih atomskih bombi.
"Predani smo punoj provedbi Rezolucije 1995 NPT-a o Bliskom istoku i podržavamo sve napore koji se čine u tom cilju", reklo je pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a u zajedničkoj izjavi objavljenoj na konferenciji o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja.

"Spremni smo razmotriti sve relevantne prijedloge tokom konferencije o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja (NPT) kako bi došli do dogovorene odluke o poduzimanju konkretnih koraka u tom smjeru", kaže se u izjavi koju je dobila agencija Reuters.

Egipat je uputio potpisnicama sporazuma, kojih je 189, poziv na konferenciju iduće godine o uklanjanju nuklearnog naoružanja s Bliskog istoka na kojoj bi sudjelovale sve zemlje regije.

SAD i Rusija, uz podršku ostale tri zemlje kojima je po NPT-u dopušteno imati nuklearno oružje, pregovaraju s Egiptom da iznese prihvatljiv kompromisni prijedlog, rekli su zapadni diplomati.

Iako izraelski saveznik SAD podržava načela predložene zone i egipatski poziv na konferenciju, državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je rekla da trenutak još nije zreo za uspostavu takve zone.

Egipat kaže da su i Izrael i Iran nuklearne prijetnje regiji i želi djelovanje spram obje države.

Ne imenujući države, izjava poziva i one države koje nisu potpisnice NPT-a da mu se pridruže. Izrael, kao i Indija i Pakistan koji imaju nuklearno oružje, nikada nisu potpisali sporazum, ali se pretpostavlja da imaju veći atomski arsenal.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: