{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plan za Bliski istok bez nuklearnog oružja je pogrešan i dvoličan

F
30.5.2010. u 09:16
0
12
Plan za Bliski istok bez nuklearnog oružja je pogrešan i dvoličan
0
Plan za Bliski istok bez nuklearnog oružja je pogrešan i dvoličan
Foto: AFP
Izrael je odbacio kao "pogrešnu i licemjernu" deklaraciju koju je 189 zemalja potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) usvojilo u cilju uspostavljanja zone bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku.
U deklaraciji usvojenoj na konferenciji u Washingtonu Izrael se poziva da potpiše taj sporazum i omogući inspekciju svojih nuklearnih postrojenja, dok se Iran ne spominje.

"Ova rezolucije je duboko pogrešna i licemjerna. Ona zanemaruje pravo stanje stvari na Bliskom istoku i realne opasnosti s kojima se ova regija i čitav svijet suočavaju", navedeno je u subotu u saopćenju izraelske vlade, javio je Reuters.

Budući da nije potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, Izrael nije u obvezi prema odlukama ove konferencije, saopćila je vlada u Jerusalemu.

Vlada je istaknula da pravi problem kada je riječ o oružju za masovno uništenje u regiji nije u Izraelu, već u zemljama koje su sporazum potpisale, a "drsko ga krše". Navedeno je da su to Irak, za vrijeme Saddama Husseina, Libija, Sirija i Iran.

U saopćenju je istaknuto da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu o deklaraciji raspravljati s američkim predsjednikom Barackom Obamom u utorak, 1. juna, u Bijeloj kući u Washingtonu.

Sudionici konferencije u Washingtonu u petak su usvojili završnu deklaraciju kojom se pet nuklearnih sila obvezalo na smanjenje svojih arsenala.

Oni su se obavezali i na poduzimanje drugih koraka da bi atomsko oružje izgubilo na značaju a u deklaraciji je upućen poziv na sazivanje skupa o uspostavljanju "zone bez nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje" na Bliskom istoku, do 2012. godine.

Izrael, koji nikada nije priznao da ima atomsko oružje, prema procjenama stručnjaka, posjeduje možda 80 nuklearnih bojevih glava, i jedna je od rijetkih država, pored Indije, Pakistana i Sjeverne Koreje, koja nije potpisnik NPT-a koji je stupio na snagu još prije 40 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: