{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plan za Bliski istok bez nuklearnog oružja je pogrešan i dvoličan

F
30.5.2010. u 09:16
0
12
Plan za Bliski istok bez nuklearnog oružja je pogrešan i dvoličan
0
Plan za Bliski istok bez nuklearnog oružja je pogrešan i dvoličan
Foto: AFP
Izrael je odbacio kao "pogrešnu i licemjernu" deklaraciju koju je 189 zemalja potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) usvojilo u cilju uspostavljanja zone bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku.
U deklaraciji usvojenoj na konferenciji u Washingtonu Izrael se poziva da potpiše taj sporazum i omogući inspekciju svojih nuklearnih postrojenja, dok se Iran ne spominje.

"Ova rezolucije je duboko pogrešna i licemjerna. Ona zanemaruje pravo stanje stvari na Bliskom istoku i realne opasnosti s kojima se ova regija i čitav svijet suočavaju", navedeno je u subotu u saopćenju izraelske vlade, javio je Reuters.

Budući da nije potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, Izrael nije u obvezi prema odlukama ove konferencije, saopćila je vlada u Jerusalemu.

Vlada je istaknula da pravi problem kada je riječ o oružju za masovno uništenje u regiji nije u Izraelu, već u zemljama koje su sporazum potpisale, a "drsko ga krše". Navedeno je da su to Irak, za vrijeme Saddama Husseina, Libija, Sirija i Iran.

U saopćenju je istaknuto da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu o deklaraciji raspravljati s američkim predsjednikom Barackom Obamom u utorak, 1. juna, u Bijeloj kući u Washingtonu.

Sudionici konferencije u Washingtonu u petak su usvojili završnu deklaraciju kojom se pet nuklearnih sila obvezalo na smanjenje svojih arsenala.

Oni su se obavezali i na poduzimanje drugih koraka da bi atomsko oružje izgubilo na značaju a u deklaraciji je upućen poziv na sazivanje skupa o uspostavljanju "zone bez nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje" na Bliskom istoku, do 2012. godine.

Izrael, koji nikada nije priznao da ima atomsko oružje, prema procjenama stručnjaka, posjeduje možda 80 nuklearnih bojevih glava, i jedna je od rijetkih država, pored Indije, Pakistana i Sjeverne Koreje, koja nije potpisnik NPT-a koji je stupio na snagu još prije 40 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: