{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetske sile danas pregovaraju s Iranom o nuklearnom programu

30.3.2015. u 08:28
0
15
Svjetske sile danas pregovaraju s Iranom o nuklearnom programu
0
Svjetske sile danas pregovaraju s Iranom o nuklearnom programu
Foto: EPA
Ministri šest svjetskih sila će danas razgovarati s iranskim ministrom vanjskih poslova o nuklearnom programu ove zemlje. Rok za postizanje dogovora je utorak.
Cilj novog dogovora je to da Iran bar još godinu dana ne može proizvesti dovoljno nuklearnog goriva. Predstavnici SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije će razgovarati u Lausanneu u Švicarskoj.

Ranije su dvije strane između ostalog razgovarale o broju centrifuga za obogaćivanje urana, kao i o obagaćivanju urana u svrhu medicinskih istraživanja. Ograničenja rada Irana u nuklearnom programu će trajati barem deset godina, a rad će biti praćen rigoroznim inspekcijama. Iranu će zauzvrat biti ukinute "paralizirajuće" sankcije.

Pregovarači su sada bliže dogovoru nego ikada u proteklih 12 godina. Dogovor još uvijek nije postignut i niko ne može garantovati da će biti. Dvije strane međusobno vrše pritisak na donošenje teških odluka te se nadaju historijskom dogovoru.

Iran i dalje negira da želi proizvesti nuklearno oružje te se nada ukidanju sankcija koje negativno utječu na ekonomiju.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina žele odgoditi iranske "najosjetljivije" nuklearne aktivnosti na više od 10 godina. Iranski pregovarač Hamid Baidinejad je rekao da o 15 godina ne želi razgovarati, ali se o 10 godina može pregovarati.

Iran je ranije insistirao da zadrži 10.000 centrifuga u funkciji. U novembru je Washington saopćio da pristaje na 6.000 centrifuga, ali su Iranski zvaničnici potom tražili između 6.500 i 7.000 centrifuga.

Sve strane su se složile da do dogovora, za koji je rok utorak, treba doći korak po korak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: