{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetske sile danas pregovaraju s Iranom o nuklearnom programu

30.3.2015. u 08:28
0
15
Svjetske sile danas pregovaraju s Iranom o nuklearnom programu
0
Svjetske sile danas pregovaraju s Iranom o nuklearnom programu
Foto: EPA
Ministri šest svjetskih sila će danas razgovarati s iranskim ministrom vanjskih poslova o nuklearnom programu ove zemlje. Rok za postizanje dogovora je utorak.
Cilj novog dogovora je to da Iran bar još godinu dana ne može proizvesti dovoljno nuklearnog goriva. Predstavnici SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije će razgovarati u Lausanneu u Švicarskoj.

Ranije su dvije strane između ostalog razgovarale o broju centrifuga za obogaćivanje urana, kao i o obagaćivanju urana u svrhu medicinskih istraživanja. Ograničenja rada Irana u nuklearnom programu će trajati barem deset godina, a rad će biti praćen rigoroznim inspekcijama. Iranu će zauzvrat biti ukinute "paralizirajuće" sankcije.

Pregovarači su sada bliže dogovoru nego ikada u proteklih 12 godina. Dogovor još uvijek nije postignut i niko ne može garantovati da će biti. Dvije strane međusobno vrše pritisak na donošenje teških odluka te se nadaju historijskom dogovoru.

Iran i dalje negira da želi proizvesti nuklearno oružje te se nada ukidanju sankcija koje negativno utječu na ekonomiju.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina žele odgoditi iranske "najosjetljivije" nuklearne aktivnosti na više od 10 godina. Iranski pregovarač Hamid Baidinejad je rekao da o 15 godina ne želi razgovarati, ali se o 10 godina može pregovarati.

Iran je ranije insistirao da zadrži 10.000 centrifuga u funkciji. U novembru je Washington saopćio da pristaje na 6.000 centrifuga, ali su Iranski zvaničnici potom tražili između 6.500 i 7.000 centrifuga.

Sve strane su se složile da do dogovora, za koji je rok utorak, treba doći korak po korak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: