Svijet
16

Sporazum desetljeća: Sve šta trebate znati o iranskom dogovoru

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon 18 mjeseci pregovora o nuklearnom programu, Iran je došao do preliminarnog sporazuma sa Kinom, Rusijom, Francuskom, Ujedinjenim Kraljevstvom, SAD-om i Njemačkom.

Ali šta to Iran uopće daje svjetskim silama i šta zapravo može dobiti zauzvrat u vremenu koje slijedi, a koje je ključno u provjeri poštovanja sporazuma.

1. Obogaćenje uranijuma – Iran je pristao da obogati uranijum samo do 3,67 posto.

Obogaćenje je proces koji obični uraniju pretvara u onaj koji se može koristiti za nuklearnu energiju ili nuklearnu bombu. Da bi konstruisao nuklearnu bombu Iran bi morao obogatiti uranijum na 90 posto, a dogovor o 3,67 posto jasno ograničava tu mogućnost. S druge strane, Iran još uvijek može koristiti uranijum u mirnodobske svrhe.

2. Centrifuge – Sa sadašnjih 19.000 Iran će spustiti broj centrifuga na 6.104, a samo 5.060 bit će korišteno za obogaćivanje uranijuma.

Centrifuge su vitalne kako bi se nuklearno gorivo „izvuklo“ iz uranijuma korištenjem centrifugalne sile pri velikim brzinama. Centrifuge koje ostaju funkcionalne pripadaju prvog generaciji, a one napredne se gase. Radeći samo na "starim" centrifugama Iran neće moći ubrzo izgraditi nuklearnu bombu, čak i kada bi namjeravao.

3. Skladišta uranijuma – Iran trenutno posjeduje 10.000 kilograma uranijuma, a dogovorom skladišta moraju sadržavati svega 300 kilograma.

Uranijum je ključni sastojak koji je potreban kako bi se sproveo bilo kakav nuklearni program. Jednom kada se obogati, on može služiti za proizvodnju energije ili kao dio nuklearne bombe. Odricanjem skoro 97 posto svoga uranijuma, Teheran se odriče mogućnosti izgradnje bombe.

4. Inspekcije – IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) će dobiti puni pristup nuklearnim postrojenjima u Iranu.

Međunarodna zajednica će kroz IAEA moći naggledati da li se Iran drži svoje strane dogovora. IAEA će moći posmatrati sve radove u nuklearnim postrojenjima uključujući nadgledanje uranijuma i centrifuga.

5. Sankcije – Iranu će dugogodišnje sankcije biti podignute

Sankcije su narušile državnu ekonomiju, a izvoz prirodnog plina i nafte znanto je umanjen zajedno sa finansijskim sektorom koji je pretrpio veliku štetu. Sankcije je pretrpjela i proizvodnja aviona te aviokompanije koje nisu mogle dobiti rezervne dijelove za svoje letjelice.

Sankcije će biti podignute tek kada Iran dokaže da je zaustavio program obogaćenja uranijuma. Jednom kada se to desi, uslijedit će veliki poticaj za ekonomiju Teherana kroz povećanje trgovine i investicija u zemlji.