Kako prebroditi krizu
285

Svjetske organizacije upozorile na rizik od nestašice hrane zbog koronavirusa

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čelnici tri svjetske organizacije upozorili su na rizik od svjetske "nestašice hrane" ako vlasti ne budu pravilno upravljale trenutnom krizom usljed koronavirusa.

Mnoge vlade širom svijeta donijele su odluku o zabrani kretanja stanovništva što je uzrokovalo ozbiljna usporavanja međunarodnih trgovačkih lanaca i lanaca opskrbe hranom. Panična kupovina ljudi već je pokazala krhkost lanaca opskrbe, jer su se police mnogih supermarketa ispraznile.

"Nesigurnost u pogledu dostupnosti hrane može izazvati val izvoznih ograničenja, stvarajući manjak na globalnom tržištu", navodi se u zajedničkom tekstu koji je potpisao Qu Dongyu, šef UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Roberto Azevedo, direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Moramo uložiti sve napore kako bi se osiguralo da trgovina teče što slobodnije, posebno kako bi se izbjegao razvoj nestašice hrane", naveli su u izjavi.

"Kako bi zaštitile zdravlje i dobrobit svojih građana, zemlje bi trebale osigurati da sve mjere povezane s trgovinom ne narušavaju lanac opskrbe hranom", dodali su oni.

Naredbe o zabrani kretanja i ograničenja putovanja rizikuju prouzrokovanje poremećaja u poljoprivrednoj proizvodnji zbog nedostupnosti poljoprivredne radne snage i nemogućnosti plasiranja hrane na tržište, piše Japantimes.co.jp.

"Takvi poremećaji, uključujući ometanje kretanja radnika poljoprivredne i prehrambene industrije i granično kašnjenje hrane, rezultiraju kvarenjem proizvoda i povećanjem otpada hrane", rekli su vođe svjetskih organizacija.

Također su naglasili potrebu za zaštitom zaposlenika koji se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom hrane, kako za njihovo zdravlje, tako i za zdravlje drugih, kao i za održavanje lanaca opskrbe hranom.

"Moramo osigurati da naš odgovor na COVID-19 ne stvori neopravdani nedostatak osnovnih potreba i pogorša glad u svijetu".