Niko nema imunitet
151

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je koronavirus smrtonosniji od sezonske gripe

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus tvrdi da niko nije izgradio imunitet za borbu protiv koronavirusa te da je on opasniji od sezonske gripe.

Stopu smrtnosti za COVID-19 - bolest uzrokovanu koronavirusom - procijenio je na oko 3,4 posto, ali stručnjaci su upozorili na oprez oko ove brojke, navodi CNN.

Ghebreyesus je na konferenciji za novinare u utorak rekao da je mnogim ljudima širom svijeta izgrađen imunitet na sezonske gripe, ali da je COVID-19 novi virus na koji niko nema imunitet.

"To znači da je više ljudi podložno infekciji, a neki će pretrpjeti tešku bolest. Globalno gledano, oko 3,4 posto prijavljenih slučajeva završili su smrću. Za usporedbu, sezonska gripa obično ubija daleko manje od 1 posto zaraženih", kazao je.

Nova brojka za koronavirus veća je od prethodno zabilježene stope smrtnosti od 2 posto, ali mnogi stručnjaci kažu da i dalje ostaje promjenjiva. Mark Woolhouse, profesor epidemiologije zaraznih bolesti na Univerzitetu u Edinburghu naveo je u pisanom saopćenju u utorak da bi broj blažih slučajeva mogao biti propušten.

John Edmunds, profesor Centra za matematičko modeliranje zaraznih bolesti Londonske škole higijene i tropske medicine, u pisanoj izjavi koju je objavio Naučni medijski centar rekao je da je "iznenađujuće teško" izračunati stopu smrtnosti tokom aktivne epidemije. To je zato što je "vrijeme između početka bolesti i smrti prilično dugo", tako da bi broj umrlih trebao biti podijeljen s brojem slučajeva dvije ili tri sedmice ranije.