{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočenje o raspadu Jugoslavije u Washingtonu

F
14.12.2006. u 10:03
0
0
Svjedočenje o raspadu Jugoslavije u Washingtonu
0
Svjedočenje o raspadu Jugoslavije u Washingtonu
U institutu Woodroe Wilson u Washingtonu početkom decembra održana je međunarodna konferencija povodom skidanja oznake tajnosti s američkih obavještajnih procena o Jugoslaviji u periodu od 1948. do 1990. godine.
Zbirka od 34 dokumenta Nacionalnog obaveštajnog savjeta otkriva s kakvim su procjenama raspolagali vlastodršci u Washingtonu tokom burnih godina jugoslovensko-sovjetskog raskola, nacionalizma kao kohezionog, ali i rušilačkog faktora u raspadu jugoslovenske federacije, i bezuspješnih nastojanja da se uspostave stabilne i trajne institucije prije neminovne Titove smrti.

Najviše pažnje privukao je dokument koji je praktično najavio raspad SFRJ.

Procjene američkih obavještajnih službi u periodu od Titovog raskida sa Staljinom do predvečerja raspada SFRJ, objavljene su pod naslovom "Od nacionalnog komunizma do nacionalnog kolapsa".

U uvodu zbirke koju je sastavio John Allen, bivši službenik obaveštajnog odsjeka State Departmenta, stoji da je njena svrha, između ostalog, da pomogne američkim i evropskim zvaničnicima koji se bave oblikovanjem budućnosti Balkana jer, navodi se, "rađanje šest republika nije kraj nego početak nove balkanske priče".

Jedan od učesnika konferencije u institutu Woodrow Wilson i autor knjige o raspadu Jugoslavije, Miša Gleni, kaže da ga je najviše iznenadilo to što su obavještajne procjene bile u najmanju ruku nepotpune.

"Bio sam prilično šokiran odsustvom detalja u tim dokumentima. S druge strane, ako izuzmemo neke očigledne promašaje, interpretacija podataka i anticipacija trendova bile su uglavnom ispravne. Mene je naravno najviše zanimao dokument iz 1990. godine, u kome je CIA iznijela predviđanje da će se Jugoslavija ubrzo raspasti. Da takav dokument postoji saznali smo iz teksta objavljenog u New York Timesu u novembru 1990. godine", kazao je Gleni.

Autor tog teksta, koji je u Americi prošao potpuno nezapaženo ali je u bivšoj Jugoslaviji odjeknuo kao bomba, bio je David Binder.

"Jedan diplomata, koji više nije među živima, rekao mi je da takav dokument postoji. Potrudio sam se da od svojih kontakata u State Departmentu i agenciji CIA dobijem dodatne detalje i potvrde. Na osnovu tako dobijenih saznanja sastavio sam članak koji je u novembru objavljen u New York Timesu", kaže Binder za BBC.

Dokument pod šifrom NIE-1590, od 18. oktobra 1990. godine, sadrži četiri ključne tačke: u prvoj se tvrdi da će SFRJ prestati da funkcioniše 1991. godine, a da će se raspasti godinu dana kasnije. Druga prjocena bila je da će Srbija blokirati konfederalizaciju zemlje.

Treća, ispostavilo se i pogrešna, bila je da će doći do albanskog ustanka na Kosovu, a četvrta glasi da su "ozbiljni međurepublički sukobi malo vjerovatni, ali će raspad biti praćen međunacionalnim sukobima unutar pojedinih republika".

Miši Gleniju je posebno upala u oči pogrešna procjena o prijetećoj pobuni kosovskih Albanaca, dok je drugo mnogo očiglednije krizno žarište zanemareno.

"To je zaista nevjerovatno, jer sam se ja u to vrIJeme upravo vratio s putovanja po Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji. U Hrvatskoj sam naišao na mnoštvo dokaza da se i Hrvati i Srbi naoružavaju i da su sukobi neminovni. Ponegdje su već bili i počeli. Međutim, u dokumentu Nacionalnog obavještajnog savjeta o tome nema ni riječi", kazao je.

Ta, kako je Gleni naziva, "obavještajna aljkavost" bila je uglavnom posljedica činjenice da Balkan nije bio ni blizu vrha vanjskopolitičkih prioriteta tadašnje američke administracije - to je bilo vrijeme prvog zalivskog rata, ujedinjenja Njemačke i raspada Sovjetskog Saveza.

"Jugoslavija je bila potpuno sporedna tema koja nikoga nije posebno interesovala, niti je iko očekivao da će se pretvoriti u takvu noćnu moru. Ne isključujem mogućnost da postoje i drugi, još uvek tajni obavještajni dokumenti koji najavljuju ono što se kasnije dogodilo, ali u dokumenatima nacionalnog obavještajnog savjeta nema ni naznake da su Amerikanci u to vrijeme na bilo koji način operativno djelovali u bivšoj Jugoslaviji", kaže Gleni za BBC.

Administracija Georgea Busha starijeg je obavještajnu procjenu da je raspad Jugoslavije neminovan, i da će uslijediti vrlo brzo, odbacila kao "pretjeranu".

Objavljeni dokumenti pokazuju da je slično bilo reagovanje i na procjene iz 1947. godine, da predstoji razlaz Tita i Staljina. Tadašnji podsekretar State Departmenta, Deann Achison, preko depeše američkog otpravnika poslova u Beogradu velikim slovima je napisao "GLUPOST".

David Binder procjenjuje da je takva sudbina vjerovatno zadesila i dokument NIE-1590.

"Više bivših obavještajnih zvaničnika koji su učestvovali na konferenciji potvrdilo je da političari u suštini malo obraćaju pažnju na procjene Nacionalnog obaveštajnog komiteta, ma koliko one bile dobre i pouzdane. Vjerujem da se i ovaj dokument izgubio u nekoj crnoj birokratskoj rupi", kazao je.

Amerika je, dodaje Binder, sve do 1991. godine bila za očuvanje Jugoslavije.

"Poslednja procjena u ovoj seriji glasi da SAD ne mogu da učine ništa da spriječe raspad Jugoslavije. To i nije bilo toliko neobično, imajući u vidu činjenicu da je Washington imao uticaj na saveznom nivou, dok su republike u međuvremenu uspostavile bliske veze sa zemljama koje su im bili svojevrsni mentori. Nijemci su, da se tako izrazim, izdali ostale. Kohl i Gensher su sistematski radili protiv konsenzusa postignutog između tadašnje Evropske zajednice i SAD - da ne treba ishitreno i jednostrano priznavati proklamovanu nezavisnost jugoslovenskih republika", kazao je Binder.

On smatra da objavljeni dokumenti, kao i tragična zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina, potvrđuju da State Department, CIA i ostale obavještajne službe nisu imale jasnu sliku zbivanja u tom regionu. Slične pogrešne obavještajne procjene su - s daleko ozbiljnijim posljedicama - pratile i rat u Iraku.

Cilj objavljivanja dokumenata o Jugoslaviji i diskusija o njihovom sadržaju trebalo bi da pomogne da se u budućnosti slične greške svedu na minimum.

Zbirka obavještajnih procjena o Jugoslaviji od 1948 do 1990. izaći će iz štampe krajem januara 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: