{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svinjske glave na mjestu buduće džamije u Austriji

S
11.5.2012. u 11:03
33
Svinjske glave na mjestu buduće džamije u Austriji
33
Svinjske glave na mjestu buduće džamije u Austriji
Maketa džamije u Grazu
Na lokaciji buduće bošnjačke džamije u Austriji ostavljeno je šest svinjskih glava a šator za klanjanje poprskan je krvlju.
Incident se dogodio uoči 12. maja, kada je planirano da će muslimanski vjerski poglavar u BiH Mustafa Cerić položiti kamen temeljac za buduću džamiju.

Poglavar Islamske zajednice u Austriji Anas Shakfeh rekao je da želi da vidi džamiju sa minaretom u svakoj od devet austrijskih provincijskih prestonica.

To znači ne samo prostoriju za molitvu za muslimane već cijelu džamiju sa minaretom, kaže Shakfet i dodaje da se može pregovrati o visini objekta i da ne moraju da uključuju razglas kojima se pozivaju vjernici na molitvu.

Desničarske partije u Austriji traže zabranu gradnje džamija sa minaretima, a neke se protive izgradnji džamija uopšte uz ocjenu da su one "legla radikalnog islama".

U Austriji živi pola miliona muslimana i oni su, nakon katolika, druga vjerska zajednica po veličini. Na raspolaganju imaju 200 objekata za molitvu i četiri džamije sa minaretima, u Beču, Tirolu, Salcburgu i Donjoj Austriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: