John Beddington
0

Svijetu prijeti kriza zbog nedostatka hrane, vode i energije

FENA
Svijetu prijeti ozbiljna globalna kriza koju bi oko 2030. godine mogla da prouzrokuje rastuća tražnja za hranom, energijom i vodom, izjavio je u četvrtak u Londonu glavni naučni savjetnik britanske vlade John Beddington.

On je na konferenciji o održivom razvoju, koja se održava u glavnom gradu Velike Britanije, upozorio da bi nedostatak tih izvora mogao dovesti do daljnjih prekograničnih sukoba i masovne migracije iz pogođenih oblasti ako problemi ne budu na vrijeme riješeni.

Beddington je predočio da bi broj stanovnika u svijetu sa sadašnjih 6,8 milijardi do 2030. godine mogao da se poveća na 8,3 milijarde, tako da bi tražnja za hranom i energijom porasla za 50 procenata, a za pitkom vodom za 30 posto, prenijela je agencija ČTK.

Takav rast može dovesti do krize s katastrofalnim posljedicama, koju će još više produbiti promjena klime, upozorio je on i dodao kako postoje svi preduvjeti za "savršenu buru".

"Neće to biti potpuni kolaps, ali ako se time ne budemo bavili, onda će to zaista biti uznemiravajuće", ocijenio je britanski naučnik.

On je izrazio bojazan, prije svega, za moguće međunarodne posljedice nedostatka vode i hrane, objašnjavajući da bi to moglo izazvati nove ratne sukobe, nemire i masovne migracije iz pogođenih oblasti.

Beddington je istovremeno upozorio da su svjetske rezerve zaliha hrane najniže za posljednjih 50 godina i predstavljaju samo 14 posto godišnjih potreba, usprkos tome što su cijene hrane poslije lanjskog rasta opet pale.

Većinu tih rezervi, prema njegovim riječima, čine žitarice u tranzitnim pristaništima, tako da je dovoljna samo jedna suša ili velike poplave da cijene hrane opet brzo porastu.

Glavni naučni savjetnik britanske vlade rješenje vidi prije svega u boljem korištenju tehnologija u poljoprivredi i u energetici.

Upozorenje iz Londona došlo je neposredno pred Svjetski dan voda 22. mart, povodom koga je Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavio statističke podatke koji se odnose na dostupnost vode u najsiromašnijim zemljama svijeta.

U cijelom svijetu, prema tim podacima, živi više od 125 miliona djece mlađe od pet godina upravo u domaćinstvima s neriješenim problemom vode za piće. Najosnovnije higijenske uređaje u svijetu nema na raspolaganju čak 2,5 milijardi ljudi, od kojih je milijarda djece.

Iz tih razloga je, navodi UNICEF, najveći broj smrtnih slučajeva na hiljadu rođene žive djece u Sijera Leoneu, Angoli, Afganistanu, Nigeru i Liberiji.

U Istanbulu, u Turskoj, u toku je Peti svjetski forum o vodama, koji je upozorio na neodgovorne postupke u vezi s korištenjem vode i njenim rasipanjem. Na ovom skupu, koji se završava 22. marta, učestvuje rekordan broj delegata iz 180 zemalja, objavile su agencije.

I Evropska agencija za životnu sredinu pozvala je u srijedu članice Evropske unije na racionalniju potrošnju vode.

"Prekomjerna eksploatacija izvora slatke vode je nedopustiva i prijeti da ugrozi kvalitet i količinu preostalih prirodnih rezervi i negativno se odrazi na ekosisteme koji od nje zavise", izjavila je direktorica agencije Jacqueline McGlade.

Prema podacima iz specijalnog izvještaja o potrošnji vode u Evropi, koji su pripremili stručnjaci agencije, najveće probleme sa slatkom vodom imaju zemlje južne Evrope, ali u ljetnjim periodima oni nastaju i u brojnim regijama na sjeveru Starog kontinenta, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.