U mraku za spas planete
0

FOTO+VIDEO / Svijet ugasio svjetla na jedan sat

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
London (Foto: Reuters)
U mrak je u 20:30 sati po lokalnom vremenu prvi potonuo Sydney, grad u kojem je prvi put i pokrenuta kampanja "Sat za planetu Zemlju". U tami je ostao poznati most i opera, ali i milioni domaćinstava koji su željela da skrenu pažnju na potrošnju struje i zagađenje zraka.

U akciju "Sat za planetu Zemlju" uključilo se preko 120 zemalja diljem svijeta. U 20:30 sati po lokalnom vremenu čak 4.0000 gradova je ugasilo svjetla i utonulo u mrak.

Svjetla su ugasile i neke od najpoznatijih svjetskih građevina što je naravno bila savršena prilika da budu fotografisane u mraku, bez svih onih blještavih svjetala.

U mrak na jedan sat je utonulo i Sarajevo. Svjetla su se u 20:30 ugasila na Sebilju, Akademiji likovnih umjetnosti, Katedrali, Sabornoj crkvi, Alipašinoj džamiji, zgradi državnih institucija te na Olimpijskom bazenu Otoka.

Akciju su također podržala i brojna domaćinstva, kako u Sarajevu tako i diljem drugih gradova u BiH.

"Jedan sat gašenja svjetla za planetu Zemlju, naravno ne može spasiti jedinu nam planetu, no time se može pozvati na globalnu akciju", izjavili su organizatori "Earth Houra".

Inače, "Earth Hour" se počeo održavati u Sydneyu 2007. godine, kada su 2,2 miliona ljudi isključila svjetla u svojim domovima, kancelarijama i drugim prostorima na 60 minuta, kako bi skrenuli pažnju na potrošnju struje i zagađenje zraka.