"Sat za planetu Zemlju"
0

I Sarajevo u subotu navečer gasi svjetla

Piše: N. Jamaković
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu
Sarajevo će i ove godine biti dio velikog projekta "Earth Hour" ili "Sat za planetu Zemlju". U subotu, od 20:30 do 21:30 sati, svjetla će biti ugašena na Sebilju, Akademiji likovnih umjetnosti, Katedrali, Sabornoj crkvi, Alipašinoj džamiji, zgradi državnih institucija te na Olimpijskom bazenu Otoka. Potvrdio je to za Sarajevo-x.com Zlatko Eminagić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

On je istakao da je i prethodnih godina Sarajevo obilježavalo ovu akciju, te da je ove godine inicijativa za gašenjem svjetala na spomenutim objektima stigla iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Iz Grada su, dakle, ipak uputili inicijativu, iako nam je njihov glasnogovornik Emir Suljagić kroz šalu prokomentarisao da oni mogu samo "ugasiti svjetla nakon što napuste kancelarije poslije radnog vremena", budući da, kako je rekao, Grad nema nikakve nadležnosti kad je riječ o javnoj rasvjeti.

U subotu, 27. marta, će u okviru ovog projekta, kojim se žele zaustaviti klimatske promjene, u tamu utonuti veliki svjetski spomenici, među kojima su i piramide u Gizi, Eiffelov toranj i Zabranjeni grad u Kini.

Četvrtu godinu zaredom ova globalna kampanja obećava da će okupiti još više učesnika nego ranije, a organizatori poručuju da će im se pridružiti hiljade gradova u 125 zemalja svijeta.