|

Svijet očekuje teška zima

Svijet očekuje teška zima
0
F
FENA
27.11.2010. u 18:40
18
komentara
0

dijeljenja
Svijet očekuje teška zima Foto: Ilustracija
Svi britanski listovi u subotu se osvrću na snijeg koji je rano stigao u Veliku Britaniju. Pored problema koji on izaziva u toj zemlji nenaviknutoj na veoma hladne zime, i obećanja vlasti da će ove godine biti spremnije, The Times piše o klimatskom fenomenu El Niño, koji je odgovoran za ekstremne vremenske uslove širom svijeta.
Dok se Britanija smrzava, Australija je pogođena poplavama a Južna Amerika i sjeverozapad SAD-a pate od suše. Razlog za ovo je atmosferski poremećaj u Pacifiku koji se događa svakih nekoliko godina, tropska mora se hlade, stvarajući haos u vremenskim prilikama širom svijeta.

El Niño, čija je aktivnost počela u julu, smatra se odgovornim za neuobičajeno jake uragane u centralnoj Americi ove godine, kao i za katastrofalne poplave u Pakistanu, piše Times.

Posljedice El Niña ove zime će vjerovatno biti ekstremne širom svijeta, s obzirom da je temperatura površine mora već pala za 1,6 stepeni, što je mnogo više od uobičajenog pada. Najgore vremenske prilike se očekuju u decembru i januaru, prenosi Times.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...